SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                         FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 sjobohem    länsgården kopiera

 

 roslagsbostäder

 

 heby

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Anders Sandblads forskning har fokus på yrkeskunnande, artificiell intelligens och digitalisering. Foto: Högskolan Väst

Anders Sandblads forskning har fokus på yrkeskunnande, artificiell intelligens och digitalisering. Foto: Högskolan Väst

 

Vad händer med yrkeskunnandet när uppgifter läggs över på teknologin?

 

   

Digitalisering står i centrum för utvecklingen i dagens arbetsliv. Men vad händer när arbetsuppgifter läggs över på teknologin? Vad riskerar att gå förlorat i form av kunnande och kvalitet? Och hur undviker vi det? Det här är frågor som Anders Sandblad, industridoktorand på Combitech, ställer i sin forskning.

 

Anders är kopplad till Högskolan Västs forskning inom Industriellt arbetsintegrerat lärande. Här berättar han om sitt forskningsarbete inom yrkeskunnande, artificiell intelligens och digitalisering.

 

Varför behövs den här forskningen?

 

Förväntningarna är idag höga på att artificiell intelligens och den digitala teknologin ska kunna lösa olika utmaningar i arbetslivet. Jag intresserar mig för vad som händer med den kunskap som är unik för människan när arbetsuppgifter läggs över på teknologin. Jag vill ge ett yrkeskunnandeperspektiv på användning av digital teknologi. Det är ett perspektiv som tappats bort såväl i forskningen som i den allmänna idédebatten kring digitalisering. Med yrkeskunnande menar jag kunskap som används i mötet med enskilda situationer för att lösa de uppgifter man ställs inför, det vill säga praktisk kunskap.

 

Vad hoppas du att forskningen ska bidra med?

 

För att kunna dra nytta av teknologin på bästa sätt, behöver man inte bara förstå vad som går att vinna, utan också vad som riskerar att gå förlorat. Jag hoppas kunna bidra till förståelsen av det mänskliga yrkeskunnandets natur, dess roll och utveckling i ett digitaliserat arbetsliv, och insikter om hur vi kan undvika att det här kunnandet marginaliseras. Kanske kan avhandlingen också bli ett inlägg i idédebatten kring digitalisering.

 

Har Combitech ett särskilt intresse av den?

 

Combitech är ett teknikkonsultföretag med flera projekt i digitaliseringens framkant. Företaget har också en ambition att ligga i framkant gällande kompetensutveckling och har utvecklat ett unikt koncept för att ta tillvara och utveckla medarbetarnas praktiska erfarenheter, det vill säga deras yrkeskunnande. Combitechs intresse i forskningen handlar om att stärka båda dessa områden, men resultaten kan vara värdefulla för alla som har ett intresse i frågor rörande digitalisering.

 

Hur långt har du kommit? När är forskningsprojektet klart?

 

Jag är just nu inne i en intensiv period av skrivande på mitt avhandlingsmanus. Om allt går som planerat är jag klar runt jul 2021.

 

Något mer du vill berätta om?

 

De perspektiv jag utgår från i min forskning har sina rötter i en rad studier som genomfördes vid Arbetslivscentrum under 1970- och 1980-talet; en period då utvecklingen av artificiell intelligens, liksom nu stod på topp. De kritiska frågor som väcktes då är minst lika aktuella idag.

 

Källa: Högskolan Väst

 
 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.