SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

dematic

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Ny rapport: Företagens dom om Postnords service

 

Företagens dom om Postnords service

 

   

De omfattande förändringarna av den svenska posten orsakar stora problem för landets företagare. Det visar en färsk rapport från Företagarna.

 

– Posten fyller fortfarande en viktig funktion för företagare i hela landet. Det är ohållbart att samhället med ena handen sakta tar bort posten, och med den andra markerar hur viktigt det är att företagen skickar och tar emot brev och paket punktligt, säger Pontus Lindström, näringspolitisk expert på Företagarna.

 

Under de senaste åren har regeringen tillsammans med Postnord föreslagit och genomfört en rad omfattande förändringar av den svenska posttjänsten. Det handlar framför allt om minskad service i hela landet i form av ökade leveranstider och varannandagsutdelning.

Posten började delas ut varannan dag i de skånska kommunerna Kävlinge och Lund i september 2020. Under första halvan av 2021 har utrullningen fortsatt i södra och västra delen av landet. Planen är att varannandagsutdelningen ska tillämpas i hela landet 2022.

 

Hela 72 procent av företagare på landsbygden och 62 procent i storstäder tror att detta kan få stora eller vissa negativa konsekvenser för verksamheten.

 

Så sent som i vintras lade regeringen även fram ett nytt förslag om ökade leveranstider. Förslaget innebär att det för många företag (och privatpersoner) kan ta upp till sex arbetsdagar innan ett brev når mottagaren, beroende på när under dagen postlådan töms och vilken tid posten delas ut. Förslaget har mötts av kritik av flera tunga svenska myndigheter, bland annat tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen.

 

7 av 10 företagare anser att det är viktigt för verksamheten att kunna skicka och ta emot brev som når mottagaren inom två arbetsdagar.

 

Det finns förslag från regeringen och en önskan från Postnord om att förändringen av postservicen fortsätter i oförändrad takt. Men efter pandemin borde det ligga i allas intresse att Sveriges företag har de absolut bästa förutsättningarna för återhämtningsäger Pontus Lindström.

 

Ett av de vanligaste argumenten för nedmonteringen av landets posttjänster är digitaliseringen och det faktum att hela landet har internetuppkoppling. Men på många håll i landet finns det fortfarande stora brister i bredbandsutbyggnaden. Utanför tätorterna är snittet för landet endast 57 procents täckning.

- Vi står upp för möjligheten att bedriva företag i hela landet. I dagsläget går det inte att göra utan en väl fungerande infrastruktur, i form av post, bredband och telefonisäger Pontus Lindström.

 

Det är hög tid att Sveriges folkvalda politiker tar på sig ledartröjan gällande den landsomfattande posttjänsten och bromsar de försämringar som just nu sker runt om i landet, säger Pontus Lindström.

 

Rapporten i siffror

  • 4 av 10 företagare upplever att posttjänsterna fungerar ganska eller mycket dåligt. Endast tre procent anser att postväsendet fungerar mycket bra. 
  • 66 procent av företagarna tror att varannandagsutdelning av post kommer leda till vissa eller stora negativa konsekvenser för det egna företaget. Bland företagare på landsbygden är samma siffra 73 procent.
  • 7 av 10 företagare anser att det är viktigt att kunna skicka eller ta emot fysiska brev som når mottagaren inom två dagar.

Källa: Företagarna

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

__ANNONS___________________________

 

santasalo

 

jehander

 

huddinge stål

 

sbs

 

hyrex

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

gentekniknämnden

 

autoliv front

 

structor

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 

norwegian

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.