SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                             FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                                                                           

ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 båstad    kristinehamn

 

 danderyd

 

 bollebygd upper front

 

 

 

 

| NYHETER KOMMUN OCH FÖRVALTNING                                                                                         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Ann-Catrin Gustafsson är nyanställd som anhörigkoordinator i socialtjänsten. Här tillsammans med omsorgschef Lena Enqvist.

Ann-Catrin Gustafsson är nyanställd som anhörigkoordinator i socialtjänsten. Här tillsammans med omsorgschef Lena Enqvist.

 

Socialtjänsten erbjuder stöd till anhöriga genom ny organisation

   

Socialtjänsten har sjösatt en ny organisation för anhörigstöd som riktar sig till alla medborgare oavsett ålder och målgrupp. En anhörigkoordinator är anställd på heltid för att utveckla stödet till de som hjälper, vårdar eller stödjer en närstående.

 

Organisationsförändringen är en del av arbetet med en ingång till socialtjänsten. Anhörigkoordinator är vägen in för anhöriga som behöver stöd - oavsett om deras närstående är långvarigt sjuka, äldre, har funktionsnedsättning eller psykosocial problematik. Tidigare var anhörigstödet uppdelat utifrån ålder och problematik samt fördelat på tre halvtids tjänster som kombinerades med andra uppdrag.

 

- Vi har valt att satsa på en heltidstjänst för att utveckla stödet ytterligare. Vår anhörigkoordinator är spindeln i nätet och arbetar både utåtriktat mot anhöriga och med samordning internt inom socialtjänsten, säger Lena Enqvist, omsorgschef en ingång, Socialtjänsten, Piteå kommun.

I den nya organisationen har alla som arbetar inom socialtjänsten, precis som tidigare, ett ansvar att ge stöd till anhöriga.

 

Ny anhörigkoordinator
Ann-Catrin Gustafsson tillträdde den nyinrättade tjänsten som anhörigkoordinator i mitten av april. Hon skiljer på det direkta och det indirekta anhörigstödet.

 

-Min roll är att vara en tydlig ingång för det direkta stödet till anhöriga. Det handlar bland annat om information, enskilda samtal och anhörigträffar. Det indirekta anhörigstödet är olika biståndsinsatser som den närstående har rätt till och som kan bli en avlastning för anhöriga. Det stödet kan jag slussa vidare till men jag fattar inte beslut om insats, säger Ann-Catrin.

 

Hon kommer utveckla anhörigstödet tillsammans med de andra avdelningarna inom socialtjänsten. Samverkan med andra verksamheter i anhörigfrågor exempelvis med Region Norrbotten och ideella föreningar ingår också i uppdraget.

 

- Anhöriga är otroligt viktiga för personer som drabbats av till exempel psykisk ohälsa, missbruk, funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom. De står för en stor del av omvårdnaden och tryggheten för sina närstående och det är viktigt att de får det stöd de behöver för att orka och själva må bra. Anhöriga drabbas många gånger av egna utmattningsrelaterade symtom och detta behöver vi arbeta för att förhindra, säger Ann-Catrin.

 

Vad ser du för utmaningar?
-Utmaningen som jag identifierat så här långt är att nå ut till de som är i behov av stöd i ett tidigt skede, innan man som anhörig blir för belastad.

 

Vilka framtidsplaner finns i verksamheten?
-På kort sikt finns planer att bjuda in till anhörigcirkel i höst och tillsammans med Piteå anhörigförening uppmärksamma nationella anhörigdagen 6 oktober. Om det blir digitala arrangemang eller inte beror på hur pandemiläget ser ut. På längre sikt vill jag hitta vägar att stötta anhöriga som förvärvsarbetar för deras situation kan vara särskilt svår. Jag vill också utveckla samarbetet med regionen, kyrkan och ideella anhörigföreningar, vi kan nå långt om vi samverkar och hjälps åt.

 

Hur når anhöriga dig?
- De som är i behov av stöd hoppas jag ska känna att de kan vända sig direkt till mig. Enklast är att skicka e-post till funktionsbrevlådan anhorigstod(snabel-a)pitea.se eller ringa 0911-69 64 94 så hör jag av mig så snart jag kan. Mina kontaktuppgifter finns också på hemsidan.

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                     Ämne: Kommun & Förvaltning

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

 

strängnäs front

 

mullsjö front

 

gävleborg logistik

 

bollebygd front

 

härryda front

 

färgelanda front

 

vadstena front

 

kristianstad front

 

mora front

 

skinnskatteberg front

 

jokkmokk

 

högsbo front

 

robertfors front

 

örebro front

 

vara front

 

lund front

 

kramfors front

 

östhammar front

 

partille front

 

lindesberg front

 

nordanstigfront kopiera

 

tekniska bjuv

 

örebro skola

 

flexator

 

härryda vatten och avfall

 

tekniska förvaltningen klippan

 

kungälv front

 

hässleholm front

 

miljökontoret trelleborg

 

linkoping kopiera

 

pajala

 

kumla

 

skurup

 

ulricehamn

 

stockholm kultur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.