SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                             FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                                                                           

ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 båstad    kristinehamn

 

 danderyd

 

 bollebygd upper front

 

 

 

 

| NYHETER KOMMUN OCH FÖRVALTNING                                                                                         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden

Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden

 

Konjunkturläget i Norrland slår rekord – klart starkare än riket

 

   

Stämningsläget för näringslivet i Norrland är historiskt starkt enligt Konjunkturinstitutet. Vändningen från första kvartalet 2020 är också rekordartad eftersom konjunkturläget då var det svagast uppmätta på 2000-talet.

 

Läget är också starkare i Norrland än för riket totalt. I statistiken går att utläsa att effekterna av Coronapandemin drabbade företagen i riket ännu hårdare än företagen i det norrländska näringslivet. Uppgången för näringslivet i Norrland har också nått längre än i riket totalt.

-Orsaken till att norrlandsföretagen klarat sig bättre än företagen på riksnivå finns sannolikt delvis i en annan näringslivsstruktur, med en relativt sett mindre tjänstesektor än i storstadsområdena. Exempelvis många norrländska besöksnäringsföretag har det dock fortsatt mycket svårt, säger Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden

 

Stark tillverkningsindustri

 

Branschvis går att se att det framförallt är tillverkningsindustrin som driver konjunkturen. Konjunkturindex för industrin totalt i Norrland var på en högre nivå än vad som tidigare uppmätts under 2000-talet. Den starka konjunkturen visar sig i mycket låga färdigvarulager hos företagen och starka bedömningar av orderläget och framtida produktionsvolym. Lönsamheten är generellt också god. Industriföretagen uppger att de i princip går på max och det största hindret för att öka produktionen är brist på anläggnings- och maskinkapacitet. Även bristen på teknisk tjänstemannapersonal, men även personal generellt är ett hinder för fortsatt tillväxt.

 

-Kommande stora gröna investeringar i Norr- och Västerbotten har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden, men optimismen är stark i hela Norrland. Exempelvis hade de jämtländska industriföretagen de mest positiva förväntningarna på produktionsvolymen som uppmätts för länet, säger Niklas Jonsson.

 

Byggsektorn hade inte en lika stor nedgång när pandemin briserade men är också den bransch som under inledningen av 2021 visat den minsta uppgången. Läget för byggsektorn i Norrland är normalt, i motsats till övriga branscher som har ett mycket starkt läge. Orsaken till de mindre svängningarna är sannolikt att byggföretagen är inne i längre byggprojekt som löpt på trots pandemin. Det främsta hindret för tillväxt bedöms av byggföretagen vara bristande efterfrågan.

-Generellt har byggföretagen positiva förväntningar på byggmarknaden på ett års sikt, däremot är man relativt negativa till orderstockarnas storlek i dagsläget, säger Niklas Jonsson.

 

Blandade signaler från handeln

 

Detaljhandeln bedömer läget som mycket starkt. Det som framförallt bidrog till den positiva stämningen var mycket positiva förväntningar på försäljningsvolymerna framöver. Handeln var även positiva i sina bedömningar av hur försäljningen varit det senaste kvartalet. Vad gäller nivån på varulagren var man dock relativt neutrala i sina bedömningar. Generellt var bedömningarna av läget relativt lika över samtliga norrländska län. Dock var de norrbottniska handlarna väsentligt negativare än övriga län i sina bedömningar av hur antalet anställda kommer att utvecklas framöver. Norrbotten var det enda norrlandslän där en majoritet av företagen var negativa i sina bedömningar.

 

-Mönstret av att befolkningen i spåren av pandemin sammantaget har dragit in på en del kostnader som resor, restaurangbesök mm och därigenom har mer pengar över till annan konsumtion befästs alltså i Konjunkturinstitutets siffror, säger Niklas Jonsson.

 

Optimistiska tjänsteföretag

 

När det gäller privata tjänstenäringar är det en stor bransch där vissa delar i spåren av pandemin i det närmaste fått stänga ned, medan andra går för högtryck. På totalen uppger man dock att man har ett mycket starkt läge. Överlag var tjänsteföretagen mycket positiva i sina svar på hur verksamheterna utvecklats och i sina bedömningar av hur efterfrågan varit. Mest positiva var dock företagen i sina förväntningar på efterfrågan framöver. När det gäller lönsamheten var företagen däremot relativt neutrala. Exempelvis var lika stor andel av tjänsteföretagen i Västernorrland positiva respektive negativa till hur lönsamheten utvecklats.

-Glädjande är också att tjänsteföretagen är optimistiska till hur antalet anställda kommer att utvecklas framöver, säger Niklas Jonsson.

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                     Ämne: Kommun & Förvaltning

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

 

strängnäs front

 

mullsjö front

 

gävleborg logistik

 

bollebygd front

 

härryda front

 

färgelanda front

 

vadstena front

 

kristianstad front

 

mora front

 

skinnskatteberg front

 

jokkmokk

 

högsbo front

 

robertfors front

 

örebro front

 

vara front

 

lund front

 

kramfors front

 

östhammar front

 

partille front

 

lindesberg front

 

nordanstigfront kopiera

 

tekniska bjuv

 

örebro skola

 

flexator

 

härryda vatten och avfall

 

tekniska förvaltningen klippan

 

kungälv front

 

hässleholm front

 

miljökontoret trelleborg

 

linkoping kopiera

 

pajala

 

kumla

 

skurup

 

ulricehamn

 

stockholm kultur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.