SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

dematic

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Stort intresse för lärarutbildning med lön

 

 

I höstas startade ny lärarutbildning vid Malmö universitet där studier kombineras med anställning – ett samarbete med flera kommuner i Skåne som nu utökas. Tre nya kommuner ingår avtal om att erbjuda utbildningsanställningar för blivande lärare. Samtidigt planeras en ny utbildning för NO-lärare.

 

Den arbetsintegrerade lärarutbildningen för grundlärare har varit igång sedan i höstas då 40 studenter påbörjade sina studier vid Malmö universitet. De läser heltid det första året för att sedan påbörja sina utbildningsanställningar efter sommaren då de varvar arbete med studier.

– Många av studenterna yrkesväxlar och har en annan utbildning och arbetslivserfarenhet med sig i bagaget. Efter första studieåret har de dessutom en plattform från lärarutbildningen att stå på när de kommer ut på sina respektive arbetsplatser. Det här gör dem till en attraktiv grupp för kommunerna, säger Elisabeth Jennfors, utbildningsledare vid Malmö universitet.

 

Sedan tidigare har Malmö, Helsingborg, Trelleborg, Svedala och Landskrona avtal med universitetet om att erbjuda utbildningsanställningar till studenterna. Nu tillkommer Vellinge, Burlöv och Staffanstorp samtidigt som flera kommuner har visat intresse för modellen. Genom avtalet erbjuds studenterna anställning som obehöriga lärare i den kommun de väljer, en anställning som förnyas varje år under utbildningens gång.

 

– Den arbetsintegrerade modellen är en unik möjlighet för studenterna att integrera teori och praktik, säger Elisabeth Jennfors som berättar att söktrycket på utbildningen har varit stort - med över 1000 sökande till de 40 platserna - ett tecken på att efterfrågan på nya vägar in i läraryrket är stor.

Sedan utbildningen i Malmö startade i höstas har regeringen gett lärosätena i hela landet i uppdrag att starta liknande utbildningar för att möta lärarbristen. I Skåne finns de även vid högskolan i Kristianstad.

 

Vid Malmö universitet är ännu en modell för ämneslärare i de naturvetenskapliga ämnena är planerad att starta hösten 2021.

 

– Det är stor brist på NO-lärare och intresset för en arbetsintegrerad ämneslärarutbildning är stort. På sikt finns det anledning att fundera över ännu fler program. Vi är många aktörer som tillsammans måste ta ansvaret att möjliggöra för fler att bli lärare, säger Elisabeth Jennfors.

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

__ANNONS___________________________

 

santasalo

 

jehander

 

huddinge stål

 

sbs

 

hyrex

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

gentekniknämnden

 

autoliv front

 

structor

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 

norwegian

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.