SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                             FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                                                                           

ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 båstad    kristinehamn

 

 danderyd

 

 bollebygd upper front

 

 

 

 

| NYHETER KOMMUN OCH FÖRVALTNING                                                                                         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Medborgare efterlyser klimatinformation från kommunerna

 

Medborgare efterlyser klimatinformation från kommunerna

 

   

En enkätundersökning som genomförts i Klimatklubbens och Våra barns klimats nätverk visar att det finns en stor efterfrågan på bättre klimatinformation från Sveriges kommuner. Enligt undersökningen vill 97 procent ha mer information från sin kommun om klimatläget. Bara 6 procent anser att kommunen gör tillräckligt.


– Det är tydligt att det finns stora brister i kommunernas uppdrag i att informera och möjliggöra för allmänheten att medverka i klimatomställningen. Inte minst när det gäller att involvera barn och unga. Om kommunerna inte blir bättre på att involvera medborgarna, riskerar Sveriges klimatmål att gå om intet, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat.

 

Enkätundersökningen visar att hela 97 procent av de drygt 750 svarande, anser att kommunen borde göra mer för att informera medborgarna om klimatkrisen, de åtgärder kommunen gör för klimatets skull och vad medborgarna själva kan göra för att bidra. Vidare visar undersökningen att 86 procent upplever att de inte fått den typen av information från sin kommun.

 

Undersökningen visar vidare att många medborgare upplever att beslutsfattarna i deras kommun saknar tillräcklig kunskap om klimatkrisens allvar. Över hälften av de svarande upplever att deras kommun fattar beslut som strider mot uppsatta klimat- och miljömål.

– Varje svensk har rätt att på ett enkelt sätt kunna följa klimatläget där man bor och att ges möjlighet att påverka klimatomställningen. I dag krävs en doktorshatt och mängder med tid för att gräva fram information om hur det faktiskt går med kommunens klimatarbete. Framtiden är trots allt allas – doktorshatt eller ej, säger Emma Sundh, medgrundare till Klimatklubben.

 

Undersökningens resultat stöds också av slutsatserna i Naturvårdsverkets utredning om Sveriges möjligheter och förutsättningar för genomförande av Parisavtalets artikel 12, där myndigheten skriver: “De intervjuade kommunernas svar tyder på att de inte har uppfattat att det finns ett särskilt uppdrag för kommuner att arbeta för allmänhetens delaktighet och tillgång till information i klimatfrågor.”

Enkätundersökningen ska nu följas upp av en kommungranskning för att se hur många kommuner som arbetar aktivt för att uppfylla artikel 12 i Parisavtalet och informera sina medborgare. Resultatet kommer att presenteras senare i år.

 
 
ata   ATA Media                                                                                                                                                     Ämne: Kommun & Förvaltning

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

 

strängnäs front

 

mullsjö front

 

gävleborg logistik

 

bollebygd front

 

härryda front

 

färgelanda front

 

vadstena front

 

kristianstad front

 

mora front

 

skinnskatteberg front

 

jokkmokk

 

högsbo front

 

robertfors front

 

örebro front

 

vara front

 

lund front

 

kramfors front

 

östhammar front

 

partille front

 

lindesberg front

 

nordanstigfront kopiera

 

tekniska bjuv

 

örebro skola

 

flexator

 

härryda vatten och avfall

 

tekniska förvaltningen klippan

 

kungälv front

 

hässleholm front

 

miljökontoret trelleborg

 

linkoping kopiera

 

pajala

 

kumla

 

skurup

 

ulricehamn

 

stockholm kultur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.