SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

dematic

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

 

?Så har de skånska kommunernas klimatarbete påverkats av covid-19

 

Så har de skånska kommunernas klimatarbete påverkats av covid-19

   

Covid-19 har påskyndat de skånska kommunernas klimatomställning men har samtidigt gjort att viktiga insatser lagts på is. Den mest påtagliga effekten av covid-19 är att längre tjänsteresor nästan försvunnit och ersatts av digitala möten. Samtidigt har kommunernas egna fordon rullat lika mycket som de gjorde innan pandemin.

 

-Det är svårt att veta om våra förändrade beteende kommer kvarstå när pandemin lagt sig, men oavsett är det glädjande att se att flera kommuner minskar sin klimatpåverkan och använder allt mindre fossil energi, säger Annica Owesson projektledare på Skånes Kommuner.

 

Kraftig minskning av längre tjänsteresor

 

Under 2020 minskade kommunernas flygresor med 85% och tågresor med 55%. Samtidigt har användningen av digitala möten exploderat. Många kommuner funderar nu på hur de på bästa sätt kan dra nytta av digitaliseringen och undvika onödiga resor framöver.

 

Kommunernas fordon rullar på som vanligt

 

Under pandemiåret 2020 gick det i princip åt lika mycket drivmedel som tidigare år, till exempel har bilkörning i hemtjänsten fortsatt som vanligt och i andra viktiga delar av den kommunala verksamheten. Samtidigt minskade klimatutsläppen som en följd av mer förnybara drivmedel och övergång till eldrift.

Tomma kontorslokaler

 

Många kommunanställda har arbetat hemifrån för att minska smittspridningen vilket lett till tomma kontorslokaler. Vissa kommuner har valt att till exempel dra ner på ventilationen för att på så sätt minska energianvändningen.

 

Arbete återstår för att bli hel fossilfri

 

Kommunerna har kommit väldigt långt när det gäller att fasa ut fossila bränslen ur el, värme, drivmedel och tjänsteresor. Samtidigt finns mycket kvar att göra om man ser till verksamheternas fullständiga utsläpp av växthusgaser. Därför arbetar kommunerna med att minska utsläpp från exempelvis entreprenader, livsmedel och förbrukningsmaterial.

 

-Genom att undersöka klimatpåverkan från fler delar av verksamheten kan kommunerna ta nästa kliv i arbetet. Att ställa skarpa klimatkrav på leverantörer är till exempel en viktig del, säger Eric Eliasson, projektledare på Länsstyrelsen Skåne.

I rapporten Nästan Fossilbränslefria kan du läsa hur elva skånska kommuner arbetar för att den kommunala verksamheten ska minska sina klimatutsläpp och bli fossilbränslefria. Rapporten är en del av det EU-finansierade projektet Fossilbränslefria kommuner i Skåne 2.0. Projektet drivs av Länsstyrelsen Skåne och Skånes Kommuner.

 

Kommunerna som deltar: Eslövs kommun, Helsingborg stad, Hörby kommun, Höörs kommun, Kristianstad kommun, Lunds kommun, Malmö stad, Osby kommun, Svalövs kommun, Tomelilla kommun och Ystad kommun.

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

__ANNONS___________________________

 

santasalo

 

jehander

 

huddinge stål

 

sbs

 

hyrex

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

gentekniknämnden

 

autoliv front

 

structor

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 

norwegian

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.