SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                         FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 sjobohem    länsgården kopiera

 

 roslagsbostäder

 

 heby

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Allt fler uppsagda väljer att studera vidare

Allt fler uppsagda väljer att studera vidare

 

Många jobbsökare väljer högskolestudier

 

Andelen uppsagda medarbetare som väljer att studera ökar. Från 6 % 2017 till 16% 2020. Majoriteten har valt kurser eller program på högskolenivå, följt av studier på yrkeshögskola. Det visar en undersökning som Omställningsfonden gjort bland personer som sagts upp på grund av arbetsbrist från kommuner, regioner och kommunala företag.

 

Undersökningen har gjorts av Jessica Björkquist och Hanna Forsberg, beteendevetare med IT-inriktning som idag studerar masterprogram vid Södertörns högskola samt Linnéuniversitetet. Tillsammans har de genomfört intervjuer och enkäter bland personer som valt studier för att få en bild av vad de gör idag, vad studierna ledde till samt vad Omställningsfonden bidrog med.

 

Många väljer kandidatprogram

 

De allra flesta som valt att studera vidare har gjort det på universitets- eller högskolenivå. 

– Populärt är exempelvis kandidatprogram som gymnasielärare, förskollärare, sjuksköterska, socionom, säger Jessica Björkqvist. 

 

YH på andra plats

 

Näst flest har valt studier på yrkeshögskola och då främst utbildningar inom KBT (kognitiv beteendeterapi), journalistik, ekonomi och undersköterska.

Genom studierna har flera fått olika typer av legitimationer eller certi?kat vilket gjort dem mer attraktiva på marknaden och gett ökad trygghet, bättre självförtroende och större självständighet.

 

Personlig utveckling

 

– Att studera har för de allra flesta inneburit ett lyft för den fortsatta karriären. Förutom det har det också gett personlig utveckling som bidragit till större trygghet, starkare självförtroende och ökad självständighet, säger Hanna Forsberg.

 

Möjlighet till karriärväxling

 

Studierna har av många beskrivits som en möjlighet för karriärbyte. Det styrks av det faktum att cirka 45 % svarade att studierna inte är relaterade till deras tidigare arbete.

 

– Flera menar att studierna gett dem möjlighet att helt byta karriär, något som ?era länge hade drömt om, säger Jessica och fortsätter:

 

– Så gott som samtliga var otroligt nöjda och tacksamma med stödet de fått och inte minst den personliga pepp de fått av sina rådgivare.

 

Källa: Omställningsfonden

 

 

 

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.