SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss Industri Kommun och Förvaltning Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

dematic

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Rekordintresse för begagnade elbilar

Rekordintresse för begagnade elbilar

 

Rekordintresse för begagnade elbilar – motorexpertens tips inför köpet

   

Intresset för att köpa begagnade elbilar har exploderat i takt med att elbilarnas räckvidd och infrastrukturen för laddning hela tiden förbättras. Den ökade efterfrågan syns tydligt inte minst på Blocket där elbilsannonserna ökade med 102 procent mellan 2019 och 2020. Trots det rekordstora intresset är osäkerheten om en begagnad elbil är värd investeringen fortfarande stor – Trygg-Hansas motorexpert reder ut vad man bör tänka på inför köpet.

 

Just nu är intresset för begagnade elbilar rekordstort. Ju mer kunskap den som går i elbilstankar samlar på sig desto större är sannolikheten att elbilen lever upp till köparens förväntningar både när det gäller körglädje och ekonomiska kalkyler.

 

– För bara fem år sedan var det många som tvekade inför att köpa en begagnad elbil med oro för batteriets livslängd som främsta argument men också att ett eventuellt batteribyte skulle medföra höga kostnader i framtiden. Farhågor om batteriets kapacitet har dock kommit på skam i takt med att batteriutvecklingen har tagit ytterligare stora kliv framåt de senaste åren. Det visar sig även att oron för batteribyten var obefogad. Vår skadestatistik visar att det är betydligt färre skador på batterier än befarat, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

 

Stefan Brala är positiv till den ökade efterfrågan på begagnade elbilar:

 

– En elbil är klimatsmart och du får både en låg milkostnad och en låg servicekostnad. Innan du slår till finns det dock ett antal saker att fundera på, för att undvika att det i slutändan blir en dålig affär både när det kommer till inköp och till drift, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

 

Motorexpertens tips när du köper begagnad elbil

 

Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa, har fyra tips till den som funderar på att köpa en begagnad elbil.

 • Kontrollera batteriets garanti
  ”Det är svårt för en elbilsköpare att kontrollera skicket på batteriet, därför är det viktigt att istället säkerställa att det finns skriftlig information kring batteriet och dess garanti. I vissa bilar går det dock att läsa ut batteriets återstående kapacitet i bilens informationsmeny.”
 • Fundera över och kontrollera räckvidden
  ”Olika elbilar har olika lång räckvidd, fundera därför först på hur ditt räckviddsbehov ser ut. När du sedan bestämt dig för en bil är det viktigt att fråga säljaren om den faktiska räckvidden och helst ska du provköra bilen så att du får se den faktiska energiförbrukningen vid blandad körning. Tänk på att förbrukningen kan variera kraftigt beroende på temperatur, väg därför in i kalkylen hur mycket du kör under respektive årstid”
 • Se över laddningsmöjligheterna
  ”Kontrollera att du kan ladda din bil hemma, men även vid behov vid arbetsplatsen eller längs vägen. Det går rent tekniskt att ladda bilen via vanliga eluttag, men då det är osäkert ur elsäkerhetssynpunkt bör du istället använda en laddbox, det går dessutom snabbare. Dubbelkolla också så att alla originalkablar medföljer i köpet, annars kan det bli dyrt att köpa i efterhand.
 • Räkna på kostnaden
  ”En elbil kostar betydligt mindre att köra per mil jämfört med en bil som drivs på bensin eller diesel. Elbilen kräver ofta mindre service men är å andra sidan ofta dyrare i inköp. Gör därför en kalkyl på den totala kostnaden för ditt bilägande. Det finns många gratistjänster att använda – till exempel 
  miljofordon.se som är en gemensam tjänst från kommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Räkna också på hur mycket det kostar att försäkra bilen och fråga försäkringsbolaget om deras försäkring är elbilsanpassad.” 
  ”Från och med 1 januari 2021 införs ett nytt skatteavdrag för privatpersoner som investerar i grön teknik, som till exempel laddboxar till elbilar. Stödet är på högst 50 000 per person/år och ger rätt till avdrag av 50 procent av installationskostnaden för laddboxar. Det nya gröna stödet liknar rotavdraget och gör det möjligt för köparen att ta del av skattelättnaden direkt.

De mest populära modellerna 2020


Antalet annonser för elbilar på Blocket ökade med 102 procent 2020 jämfört med 2019. Mellan januari och november i år var BMW det mest sökta elbilsmärket på Blocket, följt av Kia, Renault, Mercedes-Benz och Volkswagen. De mest sålda elbilmodellen på Blocket under samma period var:

 

1. Renault Zoe
2. Nissan Leaf
3. Tesla Model S
4. BMW i-serien
5. Huyndai Ioniq.

 

Källa: Trygg Hansa

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

__ANNONS___________________________

 

santasalo

 

jehander

 

huddinge stål

 

sbs

 

hyrex

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

gentekniknämnden

 

autoliv front

 

structor

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 

norwegian

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.