SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

dematic

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Förslaget om ny rekonstruktionslag diskriminerar småföretag

 

Förslaget om ny rekonstruktionslag diskriminerar småföretag

 

   

Småföretagarnas Riksförbund har besvarat en remiss gällande en ny lag om företagsrekonstruktion. Utredningen med förslag om en ny lag har enligt förbundet goda intentioner men saknar insikt i småföretagarens verklighet. Den aktuella utredningen försöker istället krångla till det så att småföretag inte ska kunna få en andra chans.

 

Detta förslag läggs lämpligen i papperskorgen för ”onödigt regelkrångel", sammanfattar Peter Thörn, ordförande i Småföretagarnas Riksförbund.

 

I EU-direktivet, som är upphovet till förslaget, anges att länderna ska kunna förenkla för mikro- och småföretag. Detta är något som utredningen högaktningsfullt struntar i, och i stället konstaterar att man tänker sig en överimplementering i Sverige jämfört med resten av EU. Svenska företag ska inte diskrimineras av svenska staten jämfört med våra konkurrenter inom EU.

 

Förslaget till ny lagstiftning för företagsrekonstruktioner innefattar bland annat att ”bara” advokater ska kunna fungera som rekonstruktörer. Förutom att det genom detta skulle bli dyrare så medför det att de flesta småföretag inte ens skulle kunna få en rekonstruktör att ta sig an ”fallet”. Vi småföretagare har hög arbetskapacitet och arbetsmoral, massor med idéer och lojalitet med vår personal, men vi är sällan speciellt förmögna eller byråkratiska.

 

Livskraftiga företag som drabbas av en tillfällig svacka, till exempel då en större kund inte betalar i tid, måste få en chans till rekonstruktion. Det är relativt få företagare som hittills känt till denna möjlighet. I en del av våra grannländer har erfarna företagare kunnat hjälpa till med detta men i Sverige ska byråkrater från Tillväxtverket eller Almi ges denna roll.

 

Andra chans för krisande företag – En ny lag om företagsrekonstruktion (SOU 2021:12) är en lång och omständlig bok som kunde stannat på sitt skrivbord. 

 

Läs Småföretagarnas Riksförbunds remissvar HÄR.

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

__ANNONS___________________________

 

santasalo

 

jehander

 

huddinge stål

 

sbs

 

hyrex

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

gentekniknämnden

 

autoliv front

 

structor

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 

norwegian

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.