SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

dematic

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Dalarnas bredbandsutbyggnad snabbast i Sverige

Dalarna har både den snabbaste utbyggnads- och anslutningstakten i landet 2019. Det visar Post- och telestyrelsens årliga bredbandskartläggning.

 

Post- och telestyrelsen (PTS) har släppt sin rapport PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2019. Den visar att Dalarna är det län där såväl utbyggnads- som anslutningstakten är som högst. Förra året fick ytterligare 5,8 procent av hushållen i Dalarna möjlighet att koppla in sig på ett framtidssäkert fibernät. Det är mer än dubbelt så mycket som riksgenomsnittet. I Dalarna handlar det om ungefär 8 360 hushåll.

 

- Det är särskilt glädjande att utbyggnaden på landsbygd har tagit ordentlig fart med en ökning på 13,85 procent. Det är drygt en fjärdedel av totala utbyggnaden så här långt vilket är rekordhögt, säger Anders Oksvold, bredbandskoordinator på Region Dalarna.

Störst utbyggnad har skett i Älvdalen med hela 17,74 procent. Många av våra befolkningsmässigt mindre kommuner har gjort ordentliga framsteg senaste året: Rättvik +12 %, Orsa +11 % och Gagnef +11 %.

 

- Även om vi från regionens sida koordinerar och driver på mycket av arbetet på landsbygd är det främst ute i de kommunala stadsnäten de stora satsningarna sker just nu. Nu i Coronatider när tusentals elever och anställda arbetar på distans ser vi att trafiken i näten har gått upp cirka 50 procent. I det sammanhanget konstaterar vi att satsningarna på stabila nät med hög kapacitet har varit rätt från våra regionala och kommunala politiker, säger Joakim Holback, bredbandsstrateg på Region Dalarna.

 

Samtidigt återstår mycket utmaningar innan länet nått upp till målsättningarna i den regionala bredbandsstrategin. Dalarna ligger med nuvarande 85 procents tillgång till fiber i närheten (”Homes Passed”) fortfarande under riksgenomsnittet på knappt 91 procent.

 

- Det vi ser nu är att mycket av prognoserna i strategin matchar det här utfallet väl. På samma sätt vill vi understryka att de åtgärder som pekats ut fortfarande är aktuella, exempelvis samordnad utbyggnadsplanering och riktade och regionalt förankrade stödinsatser. Det handlar om ett fortsatt idogt arbete för både kommuner, region och nätägare, säger Anders. 

 

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

__ANNONS___________________________

 

santasalo

 

jehander

 

huddinge stål

 

sbs

 

hyrex

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

gentekniknämnden

 

autoliv front

 

structor

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 

norwegian

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.