top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                               Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

Burlöv hjälper sin ukrainska vänort med stadsplanering

Burlövs ukrainska vänort Pervomaiskyi/Zlatopol* står inför, precis som landet i stort, stora utmaningar när det gäller att planera för framtiden efter den ryska invasionen. Den kraftiga befolkningsökningen, bristen på infrastruktur och behovet av att integrera jämställdhets- och barnrättsfrågor i stadsplaneringen är några av de viktigaste.

 

Nu ska Burlövs kommun dela med sig av sina erfarenheter kring det sistnämnda, tack vare projektmedel från Svenska Institutet.

En kraftigt ökad befolkning

Pervomaiskyi/Zlatopol har tagit emot tusentals internflyktingar, vilket nästan motsvarar en befolkningsökning på 50 %. Många av flyktingarna är kvinnor och barn vilket ställer stora krav på bostäder, skolor, avlopp och annan infrastruktur. I dagsläget saknar cirka 20 % av befolkningen kommunalt vatten och avlopp. Det saknas också ett tydligt fokus på jämställdhets- och barnrättsfrågor i den fysiska stadsplaneringen i Ukraina.

– Vi har kommit längre i den typen av frågor så vi kan vi bidra med vår kunskap och vara ett stöd i hur man kan implementera till exempel barns rättigheter och jämställdhetsfrågor i stadsplaneringen, säger Burlövs stadsarkitekt Joel Tufvesson.

En hållbar stadsplanering med fokus på jämställdhet och barnrättsfrågor

Projektet som Burlövs kommun har startat tillsammans med den ukrainska staden innebär att vi ska hjälpa dem att titta på frågor som handlar om jämställdhets- och barnrättsfrågor i stadsplaneringen. Det kan till exempel handla om trygga vägar till skolan för barnen, tillgängliga lekplatser och parker som kan användas av alla barn oavsett funktionsvariation.

Det kan också handla om att skapa mötesplatser för ungdomar, att barnen och ungdomarna ska ha tillgång till naturområden och att bostadsområdena ska vara barnvänliga. Genom att ta hänsyn till barnrättsfrågor i stadsplaneringen kan Pervomaiskyi/Zlatopol skapa en stad som är mer attraktiv, hållbar och rättvis för alla invånare, både nu och i framtiden. Det är också sådana frågor som underlättar för landet att i framtiden ansöka om medlemskap till EU.

– Projektet ska pågå till maj och vi kommer bland annat genomföra workshops online och skriva en slutlig rapport som ska vara underlag för framtida projekt i Pervomaiskyi/Zlatopol, säger utredare Malin Lövdahl. Om situationen tillåter kommer vi även åka ner och göra ett studiebesök på plats, avslutar hon.

* Pervomaiskyi är den ryska benämningen på staden. Sedan endast ett par veckor tillbaka har de döpt om sin stad och gett den ett ukrainskt namn: Zlatopol. I den här artikeln nämner vi båda namnen för att vara tydliga.

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
kristianstad front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
östersund front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
sala front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg

Copyright 2015-2024 ATA Media  |  Box 1605  |  1114 79 Stockholm  |  info@atagruppen.se                                                                                   

Användarvillkor - Det är inte tillåtet att kopiera, modifiera, distribuera eller publicera innehåll från atagruppen.se utan tillstånd. För eget personligt bruk är det dock tillåtet att ladda ner, kopiera och spara information från ATA Media.

Integritetspolicy - ATA Media förbinder sig att respektera och skydda Dina personuppgifter och Din personliga integritet i

enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer.

bottom of page