SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

streambim

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Svenska webbutiker väl förberedda för ny EU-regel om ökad säkerhet - men vissa kan ändå drabbas hårt

 

 

Att genomföra ett verifieringssteg för att slutföra kortbetalningen på nätet är ingen nyhet för svenskarna. Svenska webbutiker är således redan väl förberedda för EU:s nya betaltjänstedirektiv som snart börjar gälla. Men de webbutiker som inte anpassat sig till den nya regeln kan komma att drabbas hårt då betalningen nekas från bankerna.

 

EU:s betaltjänstedirektiv 2 (PSD2) syftar till att förbättra konsumenternas rättigheter och minska bedrägerier på nätet i Europa. Senast 1 januari 2021 måste konsumenterna verifiera betalningen för att köpet ska gå igenom men redan under de kommande månaderna kommer flera kortutgivare införa kravet. De flesta kortutgivarna i Sverige kommer låta sina kortkunder använda mobilt bankID för att godkänna köpet. I praktiken genomförs verifieringen med hjälp av säkerhetstekniken 3D Secure för Visa- och Mastercardbetalningar. Övriga kortvarumärken har liknande lösningar, exempelvis använder American Express en lösning som kallas SafeKey.

 

- Sverige ligger sannolikt bäst till i Europa eftersom de allra flesta svenska webbutiker redan använder 3D Secure. Men om man inte är medveten om den nya EU-regeln och tillhör minoriteten webbutiker som inte använder 3D Secure eller motsvarande så kan det bli stora konsekvenser i form av utebliven försäljning på grund av nekade korttransaktioner, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets.

Det är Europeiska bankmyndigheten (EBA) som verkställer det nya kravet på att konsumenten ska verifiera sig. Kortutgivare över hela Europa kommer gradvis att implementera de nya kraven och webbutiker riskerar således att få sina betalningar avvisade om de inte uppfyller kraven. Ansvaret ligger hos webbutikerna.

 

- Förändringen är bra eftersom det kommer att minska bedrägerier på nätet. Dessutom finns det möjligheter för undantag från kravet på att verifiera sig. Vid till exempel lägre belopp eller när det är låg risk kan konsumenten slippa verifiering och det är positivt för webbutikerna, fortsätter Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets.

 

Uppskattningar från marknadskonsulter antyder att så många som 20 till 30 procent av alla betalningar på nätet i EU kan komma att påverkas. Andelen skiljer sig markant mellan de olika medlemsstaterna, och förväntas också att minska gradvis. I Sverige kommer den generella påverkan att bli låg, men vissa enskilda webbutiker kan komma att drabbas.

 

Det finns möjlighet att få undantag från kravet på kundverifiering. Exempelvis betalningar under 300 kronor, betalningar med låg risk, samt prenumerationsbetalningar där konsumenten och säljaren har ett månadsavtal.

 

Källa: Nets

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

uppsala

 

gentekniknämnden

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

hercules

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.