SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 sunne front    tjörns bostads ab

 

 gamla_byn

 

 huge

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Västsvenskarna nyfikna på kollektivhus och samägande

 

 

Att leva och bo i nygamla konstellationer intresserar allt fler. Och andelen som kan tänka sig att samäga prylar med sina grannar är större än för två år sedan. Det är några av insikterna i undersökningen Framtidens Boende som HSB Göteborg låtit genomföra, där fler än 1000 västsvenskar fått svara på frågor om allt från grannsämja till köksrenovering – och huruvida det lockar att bo tillsammans med sin föräldrageneration.

 

Rapporten Framtidens boende är en återkommande undersökning som genomförs av HSB Göteborg. Sedan den första undersökningen 2017 har västsvenskarna bland annat intresserat sig mer för att bo tillsammans. Andelen som kan tänka sig att bo med en äldre eller yngre generation har ökat markant, från 36 procent för två år sedan till 45 procent idag. Och en av fem kan tänka sig att i framtiden bo i kollektivhus där man delar vissa utrymmen med sina grannar.

 

– Det pågår just nu en omdefiniering av idén om hur ett boende ska se ut och ägas. Det kräver en hel del kreativitet och lösningstänkande. En av utmaningarna är att göra förändringar som upplevs som fördelar och inte uppoffringar, säger Jeanette Holmén, marknadschef på HSB Göteborg.

 

Mer kontakt grannar emellan

Överlag är västsvenskarna nöjda med grannsämjan i sina bostadshus, mer än var fjärde vill faktiskt ha mer kontakt med sina grannar än vad de har idag. Och att äta middag ihop med grannarna är något som var femte västsvensk uppskattar. Många är också tillfreds med kontakten de har med sina grannar i dagsläget; en absolut majoritet gillar ett hej, en pratstund eller en fika med de som bor i samma hus.

 

Fler hållbara val

Västsvenskarna är också måna om att göra mer hållbara val i sina vardagsliv – man tar fler aktiva beslut för att minska sin miljöpåverkan i dag än för två år sedan. Dessutom uppger fler att de väljer grön el, sopsorterar och sparar på varmvatten. På frågan om man skulle kunna tänka sig att betala mer för sitt boende om det innebar att det var miljövänligt, svarar många ja. Även i tvättstugan kan man kompromissa för miljöns skull: förvisso gillar många tanken på en egen tvättmaskin i lägenheten, men en majoritet – 62 procent – kan tänka sig att tvätta i en gemensam tvättstuga förutsatt att det innebär minskad miljöpåverkan.

 

Köket hemmets viktigaste faktor

 

I takt med att hållbarhet blir en allt viktigare fråga, väcks även tankar om att förlänga livscykeln på saker vi äger. Och kök är inget undantag. Forskare har kommit fram till att det bästa ur klimatsynpunkt är att helt enkelt använda en produkt tills den är uttjänt. I linje med det svarar tre av fyra att de skulle kunna tänka sig att vänta fem år med en köksrenovering av miljöskäl. Men frågan är hur väl västsvenskarnas självbild stämmer. I genomsnitt renoveras ett kök efter bara sju år, trots att nya kök designas för att hålla i minst 25 år. På HSB Living Lab forskas på kök med en livslängd tre till fyra gånger längre än så.

 

– Kök har en av hemmets kortaste utbytescykel och har därmed mest klimatpåverkan. Köken som vi forskar på i HSB Living Lab ska kunna leva i minst 75 år. Nyckeln för att lyckas är bland annat acceptans för cirkularitet hos slutanvändarna, och inte minst en samhällsbyggnad som inte enbart styrs av kortsiktiga ekonomiska drivkrafter, säger Ulrike Rahe, professor i industridesign på Chalmers och projektledare för projektet Circular Kitchen på HSB Living Lab.

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.