SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE              
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |

              

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

 

 

 

 

| NYHETER EKONOMI                                                                                           Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease                                    

        

 

 

Smittspridning i världsekonomin

 

Inledningen på 2020 har varit något av en berg-och dalbana för ekonomin. Positiva konjunktursignaler i januari har förbytts i oro och utbredd flykt från risktillgångar på de finansiella marknaderna sedan virussjukdomen covid-19 spridit sig till många länder utanför Kina och skapat fler och fler och störningar.

 

HUI tror på en svag utveckling under åtminstone det första halvåret 2020 och reviderar ner sin BNP-prognos till 0,5 procent till följd av att försämrade globala utsikter påverkar export och investeringar.

 

- Coronautbrottet visar på sårbarheten i en världsekonomi med hög skuldsättning och stora obalanser. En lågkonjunktur har kommit närmare, men om det innebär ett hack i kurvan eller en mer utdragen avmattning är en öppen fråga, säger Jonas Arnberg, VD för HUI Research.

 

De försämrade globala utsikterna i kombination med redan låg inflation och signaler om stimulanser från centralbanker medför att sannolikheten för en återgång till negativa räntor i Sverige har ökat betydligt, även om Riksbanken sannolikt överväger andra åtgärder i första hand.

Detaljhandeln skyddas till viss del av att hushållen har en del att ge och tagit över som tillväxtlok. Dagligvaruhandeln och e-handeln lär på kort sikt ha en relativ fördel om konsumenterna blir mer avvaktande till fysiska besök och folksamlingar.

 

- En sänkt prognos för handelns utveckling 2020 är naturlig eftersom coronaviruset sänker konjunkturen och hushållens framtidstro samtidigt som handeln drabbas av sourcingproblem och färre besök till butikerna. Även bemanningen kan påverkas för en del företag. Möjligtvis kan handelns nedgång dämpas av att hushåll som inte reser eller besöker restauranger istället konsumerar handelsvaror, menar Jonas Arnberg.

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Ekonomi

 

 

'__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.