SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 sunne front    tjörns bostads ab

 

 gamla_byn

 

 huge

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

 

Fler bostäder säljs utanför Hemnet

 

 

Fler och fler bostäder säljs direkt via mäklaren utan bred marknadsföring. I Stockholm och Göteborg säljs nu upp emot 20 procent av bostäderna utanför Hemnet, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel. Lågt utbud och mer kräsna bostadsköpare bidrar till utvecklingen enligt mäklarna.

 

I senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån fick mäklarna svara på frågan ”Hur stor del av de bostäder ni förmedlar säljs utan publicering på Hemnet (t ex via På gång eller spekulantregister)? 445 mäklare runt om i landet svarade och resultaten visar att två tredjedelar förmelar 0-10 % utanför Hemnet och en tredjedel över 10 %. Flest, 39 %, förmedlar 1-5 % av bostäderna utanför Hemnet och 9 % förmedlar över 20 % utanför Hemnet. I Stockholm och Göteborg är det cirka 20 % av mäklarna som anger att de förmedlar över 20 % utanför Hemnet.

  • Vi har märkt en relativt tydlig ökning av bostäder som säljs direkt via mäklaren utan publicering på Hemnet, i vissa områden nu upp mot en fjärdedel. Spekulanterna är på hugget, speciellt när utbudet av vissa typer av bostäder är lågt, och söker upp bostäderna innan de publiceras i bredare kanaler. Om man som spekulant har en tydlig bild av vad man är ute efter så gäller det att hålla sig framme, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
  • Så kallade underhandförsäljningar skapar en del frustration hos andra spekulanter, men det är svårt att komma ifrån. Säljarna har alltid rätt att sälja hur och när de vill och vissa tycker det är smidigt med en snabb och enkel process. Mäklarna har också skyldighet att framföra intresse och bud och i rollen ligger även att hjälpa spekulanter i deras bostadssökande. En ökad medvetenhet kan göra att färre spekulanter blir besvikna, fortsätter Johan Engström.


Vanligast med ”direktförsäljningar” i Stockholm och Göteborg


I Stor-Stockholm och Stor-Göteborg förmedlar en majoritet av mäklarna över 10 procent av bostäderna utanför Hemnet. På Södermalm i Stockholm förmedlas drygt 20 procent utanför Hemnet, vilket är en tydlig ökning.
  • Just nu fömedlar vi drygt 20 procent utan annonsering på Hemnet och för ett år sedan var det ungefär 12 procent. Antingen hittar spekulanterna våra PÅ gång-bostäder på vår hemsida eller så matchar vi bostäder som vi får in med spekulanter som vi känner till sedan tidigare. Många vet exakt vad de är ute efter och har letat länge efter just deras drömhem. Lågt utbud i kombination med mer och mer medvetna och kräsna köpare bidrar till den här utvecklingen, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Södermalm.


Fastighetsbyråns tips till spekulanter:

  • 1.Titta på mäklarnas hemsidor för att se bostäder som är ”På gång”.
  • 2.Starta bevakningar på mäklarnas hemsidor.
  • 3.Hör av dig till mäklare som förmedlar mycket i området du är intresserad av och berätta vad du söker. Då har du möjlighet att få förhandstips.
  • 4.Hör av dig till mäklaren så fort som möjligt och visa intresse när du ser en bostad du är intresserad av. Då minskar riskerna att den säljs innan du hinner agera.

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.