SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                                            FÖLJ OSS PÅ TWITTER FÖR FLER NYHETER twitter
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

eab

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Turismen fortsätter att öka

 

 

Turismen fortsätter att växa i Sverige. Totalt blev det 67,8 miljoner gästnätter 2019, en ökning med 4 procent eller 2,7 miljoner, jämfört med förra året. Under den senaste 10-årsperioden har gästnätterna i Sverige ökat med omkring 3 procent om året i genomsnitt. Det visar ny statistik från Tillväxtverket.

 

- Sverige behåller sin ställning som ett attraktivt turistland med besökare i hela Sverige. En stor del av ökningen beror på att allt fler svenskar reser inom landet. Vi ser också att vi får betydligt fler besökare från vissa andra länder, däribland Tyskland, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.

Trenden med ett ökat resande från Tyskland till Sverige förstärktes under 2019. Gästnätter från Tyskland ökade med 11 procent jämfört med fjolåret till 3,4 miljoner vilket motsvarar 20 procent av de utländska gästnätterna.

 

Sedan 2013 har Tyskland haft en stadig tillväxt med en ökning på 5 procent per år i genomsnitt. Utöver de tre storstadslänen åker tyskarna framför allt till Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län. 

Gävleborgs län var det län som hade den största relativa ökningen av inrapporterade gästnätter under 2019. Jämfört med fjolåret ökade gästnätterna med 12 procent till totalt 1,4 miljoner. 

 

Sett till totala volymer är det storstadslänen som toppar listan över mest besökta regioner i Sverige, Stockholms län med 15, 2 miljoner gästnätter, Västra Götalands län med 10,6 miljoner samt Skåne län med 6, 6 miljoner gästnätter. 

 

- Inkvarteringsstatistiken ger företag och regioner viktig information om turismens utveckling och visar att det finns en stark tillväxtpotential både i Sverige och på utländska närmarknader, säger Lena Carlsson, ställföreträdande generaldirektör på Tillväxtverket.

 

Fakta

  • De svenska gästnätterna ökade med 5 procent jämfört med fjolåret till drygt 50 miljoner.
  • Gästnätterna från våra nordiska grannländer ökade sammantaget med 1 procent under 2019.
  • Danmark ökade 5 procent, Finland ökade med 1 procent och gästnätterna från Norge var oförändrade. 
  • Gästnätter från övriga Europa ökade med 8 procent.
  • USA och Kina ökade med 22 respektive 17 procent.
  • Totalt inrapporterades 67,8 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige, en ökning med 4 procent jämfört med 2018.
  • En gästnatt är samma sak som en övernattning. Fyra personer som hyrt en stuga i 7 nätter ger 28 övernattningar.

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

finja bemix front

 

tåg i bergslagen

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.