SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                                            FÖLJ OSS PÅ TWITTER FÖR FLER NYHETER twitter
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

eab

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Varannan svensk upplever ofta stress på jobbet

 

Över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen, enligt en ny Sifo-undersökning från rekryteringsföretaget Randstad. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.

 

När Sifo på uppdrag av Randstad frågar drygt 1 100 svenskar om deras upplevelser kring stress i arbetslivet visar det sig att över hälften, 56 procent, upplever stress på jobbet varje vecka. En av fem (20 procent) känner stress varje dag. Det är framförallt yngre personer i åldrarna 18-34 år och kvinnor som känner sig stressade ofta.

 

– Jobbrelaterad stress är ett av våra största arbetsmiljöproblem som orsakar stort lidande och höga kostnader. Alla seriösa arbetsgivare borde ha en strategi på plats för att arbeta förebyggande med detta, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige.

Undersökningen visar också att fler än dubbelt så många kvinnor än män är sjukskrivna på grund av stress. Cirka 15 procent av kvinnorna, jämfört med 7 procent av männen, anger att de har varit det under de senaste tre åren. En region i Sverige som sticker ut när det gäller sjukskrivningar orsakade av stress är mellersta Norrland. I den här delen av Sverige har 21 procent varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren. Det är nästan dubbelt så många som rikssnittet på 11 procent.

 

Många företag missar att arbeta stressförebyggande

 

Enligt undersökningen anser 43 procent av svenskarna att deras arbetsgivare brister i att arbeta förebyggande för att motverka stress. 17 procent anger att de inte har en aning om deras arbetsgivare jobbar förebyggande eller ej i den här frågan.

– Morgondagens talanger värdesätter arbetsgivare som erbjuder en hållbar arbetsmiljö. Arbetsgivare som inte tar detta på allvar riskerar att skada sitt arbetsgivarvarumärke och få betydligt svårare att rekrytera duktiga medarbetare, säger Lagercrantz.

 

Från undersökningen:

  • 20 procent av svenskarna upplever stress på jobbet varje dag
  • 56 procent av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka
  • 59 procent av kvinnorna och 53 procent av männen upplever stress på jobbet varje vecka
  • 15 procent av kvinnorna anger att de varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren
  • 7 procent av männen svarar att de varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren
  • 11 procent av svenskarna anger att de varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren
  • Störst andel som svarar att de varit sjukskrivna under de senaste tre åren på grund av stress återfinns i Mellersta Norrland – 21 procent.
  • Lägst andel som anger att de varit sjukskrivna under de senaste tre åren på grund av stress är de i Göteborg och Malmö – 7 procent vardera.

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.