SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE              
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |

                   

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

streambim

 

 

 

 

| TEKNIK OCH IT                                                                                                                              Kommentera artikel      Skicka nyheter/pressrelease

                                                                                               

 

Skolor vanlig måltavla vid vd-bedrägerier

 

Skolor vanlig måltavla vid vd-bedrägerier

 

   

En ny global studie av 3,5 miljoner spjutfiskeattacker visar hur skolor och universitet blivit en allt vanligare måltavla för riktade så kallade vd-bedrägerier (business email compromise). I studien som genomförts av IT-säkerhetsföretaget Barracuda Networks framgår att verksamheter inom utbildningssektorn löper en dubbelt så stor risk som den genomsnittliga organisationen att utsättas för vd-bedrägerier.

 

En förklaring är att pandemin och distansarbete fortsätter att prägla vår tillvaro. Cyberkriminella drar fördel av att skolledningar i stor utsträckning använder e-post för att skicka uppdateringar, förfrågningar och instruktioner. Samtidigt som tidigare studier visat att vd-bedrägerier utgör mindre än tio procent av det totala antalet spjutfiskeattacker är den siffran betydligt högre inom utbildningssektorn. Här visar den nya studien att mer än tjugofem procent av alla spjutfiskeattacker är ett försök till vd-bedrägeri.

 

– Även om utbildningssektorn i andra länder hittills varit värre drabbad än den i Sverige finns ingen anledning att tro att vi är immuna här. Den här typen av riktade bedrägerier är generellt sett mycket inkomstbringande och utvecklas hela tiden för att kringgå upptäckt. I det här läget spelar många av angreppen på frågor och instruktioner kring covid-19. Ett väl förberett angrepp som drar fördel av mottagarens vilja att hjälpa till kan tyvärr räcka för att attacken ska lyckas, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks verksamhet i Norden.

 

Mer än hälften av mejlen skickas från interna stulna konton


Studien visar att totalt vart fjärde angrepp använder interna stulna e-postkonton vid bedrägeriförsöken. Men för utbildningssektorn är siffran betydligt högre. Här är så många som femtiosju procent av de identifierade bedrägeriförsöken genomförda med hjälp av interna stulna e-postkonton.

 

– Det är slående hur ansatt utbildningssektorn är när det gäller kontostölder. Ett mejl som ser ut att komma från en kollega får givetvis många att släppa garden. Samtidigt finns det i dag effektiva verktyg som hjälper användarna att identifiera försök till just stöld av e-postkonton. Precis som i andra verksamheter gäller det förstås också att ha väldigt tydliga och genomarbetade rutiner för alla former av betalningar och ekonomiska transaktioner. Tillsammans med utbildning kan det göra tillvaron betydligt svårare för cyberkriminella, avslutar Peter Gustafsson.

 

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Teknik och IT

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.