SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

streambim

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Sveriges mäklare drabbade av stegrande skadeståndsanspråk – Skyddet måste förbättras

 

Sveriges mäklare drabbade av stegrande skadeståndsanspråk – Skyddet måste förbättras

 

En sällan diskuterad sidoeffekt av att beloppen vid fastighetsaffärer generellt ökar är att storleken på potentiella skadeståndskrav mot mäklare också ökar. Idag riskerar svenska mäklare att i värsta fall försättas i personlig konkurs vid en havererad fastighetsaffär och Fastighetsmäklarförbundet (FMF) vill nu inleda en branschdiskussion om hur individuella mäklares riskexponering för skadeståndsanspråk kan minskas.
– Många mäklare som jag träffar mår otroligt dåligt av den påfrestning som det personliga ansvaret innebär, säger Claes Lood, advokat på Next Advokater.

 

När det uppstår en tvist i samband med till exempel en fastighetsaffär är det inte helt ovanligt att skadeståndskrav riktas mot mäklaren. Ofta handlar det om mindre belopp, men i takt med att fastighetspriserna ökar har summorna blivit större och det har blivit vanligare att de överstiger fastighetsmäklarförordningens angivna grundförsäkring om två miljoner. Mäklaren kan då bli personligt skyldig att betala stor del av skadeståndet och riskexponeringen upplevs som psykiskt påfrestande av många mäklare.

 

– Vid en fastighetsaffär ingår partnerna i ett personligt avtal med mäklaren och inte med mäklarbyrån, vilket gör mäklaryrket väldigt utsatt. Samtidigt som både köpeskillingar och advokatkostnader i tvister har fortsatt att öka under det senaste decenniet så har mäklarnas försäkringsskydd stått stilla och det uppstår oftare situationer när kraven kan överstiga försäkringsskyddet. Det är förstås väldigt jobbigt för mäklaren som då tvingas stå risken att betala notan med privata medel, säger Claes Lood som med start i december i år ansvarar för den juridiska rådgivningen åt FMF:s medlemmar.

 

Omoderna anställningsformer


Genom FMF har mäklarna ett standardskydd om 2,5 miljoner kronor i sina försäkringar. Det är en halv miljon mer än den stipulerade grundförsäkringen, men beloppet ska täcka både eventuellt skadestånd och advokatkostnader för samtliga inblandade parter, vilket gör marginalerna små vid utdragna tvister. FMF anser att det är högt tid att inleda en diskussion om att höja standardskyddet och även lyfta frågan om framtida anställningsformer i branschen.

 

– Att ha ett personligt uppdrag kan tyckas vara lite otidsenligt. I andra yrken, däribland advokatyrket, har detta avskaffats sedan länge och idag är det arbetsgivaren som har det största ansvaret. Men ytterst är detta en fråga mellan arbetsgivare och arbetstagare, och FMF har i stället valt att jobba med andra sätt för att förbättra mäklarnas skydd. Det är hög tid att en höjning av standardskyddet görs till en fråga i branschen, avslutar Claes Lood.

 

Källa: Fastighetsmäklarförbundet

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

uppsala

 

gentekniknämnden

 

veo

 

autoliv front

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

hercules

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 

norwegian

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.