SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                         FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 sunne front    länsgården kopiera

 

 gamla_byn

 

 heby

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Säljarnas marknad med starkaste efterfrågan sedan 2017

 

 

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att säljarna just nu har ett tydlig övertag på bostadsmarknaden. Efterfrågan har inte varit så stark sedan april 2017. Sex av tio mäklare tror även på stigande villapriser under hösten och tre av tio tror på stigande bostadsrättspriser.

 

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har 426 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden just nu.

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 6,42 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 5,22 när samma fråga ställdes i juni och 5,05 i augusti 2019. Siffran har inte varit så hög sedan april 2017 då den låg på 7,31. Efterfrågan har alltså ökat markant sedan juni och ligger på en historiskt sett hög nivå.

 

 

"Troligen ser vi samma tendens som under våren med en tydligare prisuppgång på villor och förmodligen även större bostadsrätter. De som påverkas mest av de ekonomiska konsekvenserna av pandemin är unga förstagångsköpare. Det i sin tur påverka efterfrågan på framförallt mindre bostadsrätter"

 

 

Jag tror att de flesta är förvånade över den starka utvecklingen på bostadsmarknaden – mitt under en pågående pandemi. Men i grunden har vi en låg ränta, konsumenterna ser att marknaden fungerar och vi märker av ett större fokus på den egna bostaden. Svenskar har alltid värderat en bra bostad väldigt högt men kanske ännu mer nu när många spenderar mer tid i hemmet, säger Johan Engström.


Stigande villapriser under hösten


Sedan juni har säljarna stärkt sin ställning på marknaden i alla segment och har nu övertaget i hela landet. Mäklarna fick även svara på frågor om prisutveckling under hösten. En majoritet, 57 %, tror att villapriserna kommer stiga under hösten och endast 1 % tror på prisnedgången. När det gäller bostadsrätter tror 29 % på uppgång, 65 på stillastående priser och 6 % på en nedgång.

 

Troligen ser vi samma tendens som under våren med en tydligare prisuppgång på villor och förmodligen även större bostadsrätter. De som påverkas mest av de ekonomiska konsekvenserna av pandemin är unga förstagångsköpare. Det i sin tur påverka efterfrågan på framförallt mindre bostadsrätter, säger Johan Engström.

 
 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.