SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

streambim

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Robert Boije, chefsekonom SBAB

Debattartikel: Så kan vi få en bättre fungerade privatbostadsmarknad

 

   

Nuvarande utformning av amorteringskravet och flera skatter kopplade till bostäder bidrar till inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. En annan utformning av dem inom ramen för en helt statsfinansiellt neutral reform kan bidra till en betydligt mer effektiv bostadsmarknad, skriver Robert Boije, chefsekonom SBAB, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

 

Med långa köer till hyresrätter i många kommuner är en väl fungerande privatbostadsmarknad central för att kunna få arbetskraft dit jobben finns och för den ekonomiska tillväxten. Det finns dock ett antal bromsklossar på bostadsmarknaden som är kopplade till utformningen av amorteringskravet och skattesystemet.

 

 

"Det bör rimligen gå att hitta vägar framåt som väsentligt minskar den ineffektivitet nuvarande amorteringskrav och skattesystem ger upphov till men som ändå bidrar till att uppnå de andra politiska mål som finns med skatterna och regelverken"

 

 

- Amorteringskravet har ett vällovligt syfte. Det har införts för att höga bostadsskulder ansetts utgöra en riskfaktor i svensk ekonomi. Som jag med flera tidigare argumenterat för ger dock forskningen inte något stöd för motivet till det svenska amorteringskravet. Det har dessutom ett antal negativa bieffekter, säger Robert Boije, chefsekonom SBAB.

 

- Förutom amorteringskravet bidrar även flera skatteregler till ett ineffektivt utnyttjande av den befintliga bostadstocken, ökad skuldsättning och till att många bor onödigt stort, säger Robert Boije.

 

- Det bör rimligen gå att hitta vägar framåt som väsentligt minskar den ineffektivitet nuvarande amorteringskrav och skattesystem ger upphov till men som ändå bidrar till att uppnå de andra politiska mål som finns med skatterna och regelverken. Några av de lösningar som jag föreslår i debattartikeln är att göra om amorteringskravet, ta bort taket för uppskov vid bostadsförsäljningar samt att slopa stämpelskatten, säger Robert Boije.

 

Läs hela debattartikeln här

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

svepark

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.