SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                                            FÖLJ OSS PÅ TWITTER FÖR FLER NYHETER twitter
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

eab

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

 

Svårt för nysvenskar att starta eget företag

 

 

Som ny i Sverige kan det vara omständligt att lära sig kulturen och komma in i samhället. Vill du då dessutom starta eget företag kan det vara en utmaning i sig att bara komma igång. Ghassan Ghaziri på Småföretagarna beskriver utmaningarna och berättar om förslag för att öka integrationen.

– Det finns regler i Sverige som skiljer sig från regelverken i många migranters hemländer. För att få hjälp att lära sig reglerna och samtidigt knyta kontakter, är en personlig mentor ett bra alternativ i uppstartsfasen, säger Ghassan Ghaziri.

 

Många som flyttar till Sverige tycker det är svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Under 2017 utgjorde de utrikesfödda 22 procent av arbetskraften i förvärvsaktiv ålder och 53 procent av de arbetslösa. För att förbättra integrationen i samhället behöver det skapas bättre förutsättningar för nysvenskar att komma i arbete. Att hjälpa nysvenskar att starta egna företag är ett sätt att få fler i arbete och samtidigt växla upp integrationen in i samhället.

 

– Flera av de som kommer till Sverige har en bakgrund som egenföretagare inom olika hantverk som de vill fortsätta att arbeta med. Att kunna starta eget istället för att ta ett tidsbegränsat nystartsjobb är en frihetskänsla, men tillför såklart flera svårigheter, säger Ghassan Ghaziri.

 

Många nya regler ska tillämpas

 

De utmaningar som finns för dig som är nysvensk och vill starta företag är till viss del samma som för inrikesfödda svenskar, men ofta ännu svårare. Dels på grund av språket, då man som egenföretagare har mycket komplex myndighetssvenska att förhålla sig till med en rad krångliga uttryck. Som ny i landet har du ofta inte heller det kontaktnät som kan behövas för att få igång din verksamhet, samt att många banker inte vill ställa upp med lån. Dessutom är reglerna för att starta företag ofta annorlunda mot vad du är van vid från ditt hemland.

 

– Med en mentor, som har erfarenhet av småföretagande i landet och har lokala kontakter, får du hjälp med allt ifrån att lära dig vad du behöver för försäkringar, hur skattesystemet fungerar och vilka rättigheter anställda har, till att knyta kontakter inom branschen och få tips och råd i uppstarten. Jag hade själv en mentor när jag var ung och startade företag som gav mig ett stort stöd, säger Ghassan Ghaziri.

 

Källa: Småföretagarnas Riksförbund

 

 

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.