SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                                    FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |

              

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss Industri Kommun och Förvaltning Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

 

 

 

 

| NYHETER EKONOMI                                                                                           Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease                                    

        

 

Se upp med hur du hjälper en närstående i ekonomisk kris

 

 

I spåren av covid-19 väntar en ekonomisk effekt som kommer sätta flera medborgare i privatekonomiska bekymmer. Många döljer sina problem för närstående, och halkande betalningar har ofta växt till betydande summor innan en person förmår sig att öppna upp och berätta om sin ekonomiska situation för nära och kära. Som närstående kan det då vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till detta.

 

Kommunens budget- och skuldrådgivning ser en risk att närstående till individer som hamnar i ekonomisk knipa dras med i en snabbt accelererande nedåtgående spiral, som till slut kan landa i att det finns två personer i ekonomisk kris istället för en.

 

– Denna situation uppstår främst när närstående tar lån åt individer i ekonomisk knipa, eller går i borgen för lån man i slutändan inte förmår att betala. Många ser ett borgensåtagande som en ren formalitet för att ett lån ska bli beviljat, men inser inte vilket åtagande man faktiskt skrivit under på, säger Rebecka Svensson, budget- och skuldrådgivare i Karlshamns kommun.


 

– Att hjälpa en närstående som hamnat i ekonomisk knipa får inte innebära att du äventyrar den egna ekonomin, om du själv inte är beredd att göra den uppoffringen. Hjälp kan vara mycket enklare än så. Att finnas där som stöd och guida personen vidare till rätt kontakter är det bästa du kan göra, säger Rebecka.

 

Länets budget- och skuldrådgivare råder personer som hamnat i denna situation till att hjälpa den närstående att boka en tid med en budget- och skuldrådgivare, och få personen att inte känna sig ensam med sina bekymmer.

 

– Vill du efterskänka pengar, mat eller andra förnödenheter, så gör det. Men det värsta för både dig själv, din närstående och er relation är om du hjälper på ett sådant sätt som leder till att du själv hamnar i samma ekonomiska knipa. För i slutändan måste du först värna om dig själv, så att du är förmögen att ta hand om någon annan.

Tänk på:

 • Att gå i borgen bör ses som att ta ett eget lån. När din närstående inte kan betala är lånet ditt ansvar.
 • Du står ensam kvar med lånet om huvudlåntagaren beviljas skuldsanering.
 • Du äventyrar alltid en relation när du gör en närstående till låntagare om du själv inte kommer acceptera om pengarna inte betalas tillbaka.
 • Skulle det hela sluta med att du själv behöver ansöka om skuldsanering till följd av att din egen ekonomi raserats efter att du lånat ut pengar till din närstående, kan detta bli svårt att få beviljat enligt skuldsaneringslagens bestämmelser.
 • En persons förmåga att betala tillbaka ett lån avgörs inte av hur god er relation är.

Gör helst så här:

 • Ge endast pengar du är villig att efterskänka.
 • Ett annat sätt att stötta kan till exempel vara att hjälpa till att köpa mat eller andra förnödenheter.
 • Uppmana alltid den närstående att ta hjälp hos en professionell instans, förslagsvis kommunens budget- och skuldrådgivare. Ju tidigare detta sker, desto bättre.
 • Erbjud stöttning genom att hjälpa till att ta de kontakter som behövs och/eller följa med på möten som din närstående behöver gå på. Detta förutsatt att den närstående är bekväm med att du tar del av information om hens ekonomiska situation.

 

Källa: Karlshamns kommun

 

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Ekonomi

 

 

'__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.