SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                                    FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |

              

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

 

 

 

 

| NYHETER EKONOMI                                                                                           Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease                                    

        

 

Lika moms för alla mer rättvist

 

Gränsdragningsproblem och höga kostnader för näringslivet är några av konsekvenserna av att Sverige har tre olika skattesatser för moms. Det visar en ny rapport från Timbro.

 

– Det svenska systemet får absurda resultat. Skattejurister måste till exempel ta reda på hur roligt det är att åka luftballong för att veta om det är persontransport eller nöje för att därigenom avgöra vilken skattesats som ska gälla, säger Max Sjöberg, som har en bakgrund i Liberala ungdomsförbundet och som till vardags studerar juridik i Uppsala.

 

Sverige har tre olika momssatser: 6, 12 och 25 procent. I rapporten “Enhetlig moms – när alla utom särintresserna får välja” lyfter Max Sjöberg fram fem huvudsakliga problem med det nuvarande systemet.

  • Det svenska momssystemet styr människor till att köpa saker där skatten är låg, snarare än de saker de värderar högst.
  • Olika momssatser minskar individens frihet eftersom staten styr vad vi konsumerar.
  • Det svenska systemet innebär också att pengar omfördelas mellan branscher – motsvarande en dold subvention på 46 miljarder till lågbeskattade branscher, och motsvarande överbeskattning av branscher med hög moms.
  • Nedsatt moms är dessutom ett trubbigt verktyg för att omfördela. Den lägre matmomsen var exempelvis tänkt att gynna låginkomsttagare och barnfamiljer, men merparten av skattesänkningen går till andra grupper.
  • Slutligen innebär hanteringen av olika skattesatser mycket merarbete. Kostnaden för landets företag beräknas till en miljard kronor varje år.

Dags för lika moms för alla

 

Caspian Rehbinder, projektledare ansvarig för framtagandet av rapporten på Timbro, efterlyser att momssatserna ersätts av en enda momssats. En sådan reform skulle ha många vinnare.

 

– Lika stor moms för alla varor och tjänster skulle innebära likvärdiga villkor, rättvisare beskattning av vår konsumtion och lägre kostnader för näringslivets och myndigheternas administration, säger Caspian Rehbinder.

 

Läs rapporten “Enhetlig moms – när alla utom särintressena får välja”

 

Läs Max Sjöbergs och Caspian Rehbinders debattartikel i Svenska Dagbladet

 

 

Källa: Timbro

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Ekonomi

 

 

'__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.