SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                                    FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |

              

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

 

 

 

 

| NYHETER EKONOMI                                                                                           Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease                                    

        

 

Fredrik Engström, ordförande Svensk Inkasso

Fredrik Engström, ordförande Svensk Inkasso

 

Läget i ekonomin allvarligt men stabilt

 

Uppgifter från inkassobolagen tyder på att den ekonomiska krisen inte har blivit lika hård som befarat. Hushållens betalningsförmåga bedöms nu ligga på ungefär samma nivå idag som för tre månader sedan. Det visar en undersökning bland Sveriges inkassoföretag som genomförts av branschorganisationen Svensk Inkasso.

 

Efter en sommar och höst med varsel och stigande arbetslöshet är det många som fått mindre pengar i plånboken. De sämre ekonomiska förutsättningarna har märkts tydligt hos inkassobolagen som sedan i våras rapporterat att hushållen fått det allt svårare att betala sina skulder i tid och att antalet inkassoärenden samtidigt har ökat.

 

Men när inkassobolagens siffror från det tredje kvartal summeras, visar det sig att den negativa utvecklingen nu är bruten och att antalet inkassoärenden var lägre än befarat.

 

-Inför tredje kvartalet trodde många på ett ökat antal inkassoärenden men det verkliga utfallet är att för de allra flesta bolag så ligger antalet på ungefär samma nivå. Det är förstås positivt och kan tyda på att krisen inte slagit lika hårt på privatekonomin som befarat, säger Fredrik Engström som är ordförande på Svensk Inkasso.

 

Men det finns orosmoln. På frågan om vad inkassoföretagen tror om framtiden, svarade sex av tio att man tror att årets sista kvartal kommer innebära en ökning av antalet inkassokrav.

 

-Arbetslösheten har ökat och många upplever ett besvärligt ekonomiskt läge just nu och har svårt för att betala sina räkningar. Därför uppmanar vi konsumenter som vet att de har små marginaler, att tänka till innan de handlar på kredit. Helt klart är det en risk att julhandeln kan förvärra läget, säger Fredrik Engström som är ordförande på Svensk Inkasso.

 

Företagen vittnar också om att privatpersoner och företag hör av sig mer nu, jämfört med under andra kvartalet, ofta för att få hjälp med att lägga upp avbetalningsplaner för skulder de inte har möjlighet att betala på en gång.

-Allt fler hör av sig till inkassoföretagen och det är positivt, eftersom det ofta är lättare att hitta lösningar om man tar tag i sina betalningssvårigheter i tid. I många fall kan inkassoföretagen också hjälpa till med avbetalningsplaner, säger Fredrik Engström som är ordförande för Svensk Inkasso.

Undersökningen genomfördes under perioden 2020-10-08 till 2020-10-22 hos Svensk Inkassos medlemsföretag.

 

Fakta: Undersökningen

  • Sex av tio inkassoföretag uppger att hushållens betalningsförmåga ligger ungefär på samma nivå som i somras (andra kvartalet).
  • Fyra av tio inkassoföretag uppger att fler skuldsatta hör av sig för att hitta lösningar i sina inkassoärenden, exempelvis genom avbetalningsplaner.
  • Sex av tio inkassoföretag räknar med att antalet inkassoärenden kommer att öka under fjärde kvartalet 2020.
 
ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Ekonomi

 

 

'__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.