SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                         FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 sunne front    länsgården kopiera

 

 gamla_byn

 

 heby

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

 

Vad säger lagen om bostadsköp i coronatider?

 

Sedan corona-pandemin drabbade Sverige har många blivit oroliga kring hur sjukdom, arbetslöshet och annat i ekonomin och omvärlden kan påverka deras bostadsaffär. Törsten efter juridisk kunskap är stor märker man på Svensk Fastighetsförmedling, som nu arrangerar direktsända frågestunder på Facebook om bostadsmarknaden varje vecka.

 

På Svensk Fastighetsförmedling finns en juristavdelning som dagligen ger stöd till sina mäklare i frågor om bostadsaffärerna. Chefsjuristen Elina Schönnings och hennes kollegor stöttar och vägleder mäklarna med ett fyrtiotal ärenden om dagen. Det är ett arbete som sköts parallellt med avdelningens övriga juridiska stöd för arbetsgivaren. Under corona-pandemin har mycket ändrats:

 

 

"Nu ägnar vi en stor del av våra dagar åt att ge rådgivning för att vägleda kunder. Det är otroligt många som hör av sig nu med frågor som har med pandemin att göra"

 

 

– Nu ägnar vi en stor del av våra dagar åt att ge rådgivning för att vägleda kunder. Det är otroligt många som hör av sig nu med frågor som har med pandemin att göra. Mycket handlar om juridiska aspekter kring arbetslöshet, sjukdom och vad som händer om någon avlider, berättar Elina Schönnings.

För att fler ska få möjlighet att få svar på sina frågor kring bostadsmarknaden i coronatider arrangerar Svensk Fastighetsförmedling sedan ett par veckor direktsända frågestunder på Facebook varje vecka. Idag kommer chefsjuristen medverka i sändningen av ”Hur är läget?”. Här är några av frågorna som redan har kommit in, med kortfattade svar av Elina Schönnings:

 

Har jag rätt att hoppa av ett köp om jag blir av med jobbet på grund av Corona?

 

– Som huvudregel – nej. Det är därför viktigt att man läser och förstår vad köpeavtalet innebär, vad man förbinder sig till och vad som krävs för att köpet ska hävas om något händer. Här kan man ta hjälp av mäklaren som gärna förklarar.

 

Kan jag hoppa av en försäljning om jag inte vill fullfölja för att jag inte kan få nya lån och köpa nytt eftersom jag blivit av med jobbet?

 

– Bara om köparen accepterar det. Även här är det viktigt att man läser och förstår vad köpeavtalet innebär om man inte har förmåga eller vilja att genomföra affären. Att ha en nära dialog med sin bank är också något som är viktigt om hamnar i en sådan situation.

 

Om man som säljare på grund av corona inte kan komma till bostaden för att städa, har man då rätt att skjuta på tillträdet då?

 

– Inte som utgångspunkt, men många köpare och säljare är mer förstående och flexibla givet det pågående läget, ofta går det att lösa på ett bra sätt.

 

En släkting har dött i corona några veckor efter att han skrev kontrakt på en bostadsrätt. Har dödsboet rätt att häva köpet?

 

– Nej, däremot har säljaren som huvudregel ingen omedelbar hävningsrätt, utan måste avvakta tills dödsboet kommit i ordning.

 

Bostadsrättsföreningen nekar medlemskap för att köparen arbetar i restaurangbranschen och befaras kunna bli av med jobbet. Får de göra så?

 

– Nej.

 

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

 

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.