SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                                            FÖLJ OSS PÅ TWITTER FÖR FLER NYHETER twitter
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

streambim

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Så många företagsledare är kvinnor – kommun för kommun, län för län

 

 

Knappt 1 av 5 företagsledare i svenska aktiebolag är kvinnor och det vanligaste namnet bland företagsledarna är Lars. Det visar Företagarnas nya undersökning som baseras på data från 284 996 aktiebolag (AB) med minst 500 000 kronor i omsättning, fördelat på alla svenska län, kommuner samt branscher.

 

Undersökningen visar att det är en lång väg att gå för att uppnå jämställdhet bland företagsledare på svenska aktiebolag. Det första kvinnliga namnet – Maria – återfinns först på 18:e plats på listan över de vanligaste namnen bland företagsledarna.

– Även om resultatet inte kommer som en överraskning så är det väldigt dystra siffror. Kvinnors företagande inte bara är en jämställdhetsfråga utan det är också en fråga om att frigöra innovation och tillväxt i hela landet, säger Lina Skandevall expert på kvinnors företagande på Företagarna

– Kvinnor är idag underrepresenterade bland företagare och här finns således den största potentialen, säger Lina Skandevall.

 

Stockholm är länet med absolut högst andel kvinnliga företagsledare med 22 % kvinnor. I botten bland länen finns Jönköping och Kronoberg, där endast 13 % respektive 14 % av företagsledarna är kvinnor. Bäst bland kommunerna är Stockholmskommunerna Danderyd (31 %), Lidingö (30 %) och Nacka (29 %).

Hög andel kvinnor bland unga företagsledare

Ljuspunkten i undersökningen återfinns bland väldigt unga företagsledare – under 25 år – där 1 av 4 företagsledare är kvinnor.

– Det är glädjande att tillväxten bland yngre ser bättre ut än den gör bland äldre. Men utvecklingen går alldeles för långsamt. Vi behöver fler kvinnor i ledningsposition idag för att ännu fler kvinnor ska våga ta steget att starta och driva sitt eget företag imorgon, säger Lina Skandevall.

Hår & skönhetsvård är branschen i topp

Det finns bara en bransch där andelen kvinnor på företagsledarposten överstiger männen. Inom hår & skönhetsvård är hela 4 av 5 företagsledare kvinnor. Högt upp på listan, om än en bra bit efter, finns övriga konsumenttjänster (bland annat begravningsverksamhet, kroppsvård och tvätteriverksamhet) samt hälsa & sjukvård, där hälften respektive 4 av 10 företagsledare är kvinnor.

– De kvinnliga företagsledarna återfinns främst i de branscher där vi vet att många av dem också är företagare. Vi behöver bevisligen fler kvinnor som driver företag för att vi ska få fler företag som skapar fler jobb i Sverige, säger Lina Skandevall.

 

Läs hela undersökningen och se hur din kommun placerar sig på listan.

 

Källa - Företagarna

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

finja bemix front

 

tåg i bergslagen

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.