SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 sunne front    tjörns bostads ab

 

 gamla_byn

 

 huge

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Bostadsägare i storstäderna har tjänat miljoner på sin bostad

 

 

Mer än varannan bostadsägare i Sveriges största städer skulle göra en miljonvinst vid en försäljning av sin nuvarande bostad. Det visar en undersökning från Sifo som gjorts på uppdrag av mäklarföretaget Bjurfors. Uppgifterna stämmer väl överens med data från Mäklarstatistik som visar att de som köpt en bostad 2005 har fått sitt värde att nästan tvådubblas.

 

I undersökningen svarar fler än åtta av tio bostadsägare i Stockholm, Göteborg och Malmö att de skulle göra en vinst på minst hundra tusen kronor om de sålde i dag, före skatt och exklusive flyttkostnader. Hälften svarar att de skulle göra en miljonvinst. Var femte tror att en försäljning skulle ge en vinst på tre miljoner kronor eller mer.

 

– Historiskt har det varit en mycket bra investering att äga sin egen bostad och vara med på bostadsmarknaden, åtminstone om man varit långsiktig. De som lyckats utnyttja prisuppgången och bytt upp sig till en bättre bostad har sett sina värden öka ännu mer, säger Fredrik Kullman vd på Bjurfors Stockholm.

 

Enligt undersökningen skulle endast sju procent göra en förlustaffär om de sålde nu. En siffra som kunde ha varit ännu lägre om det inte vore för att Stockholm drog upp snittet med sina tio procent. I Göteborg och Malmö är det endast fyra procent som skulle göra en förlust.

 

– De senaste två åren har det varit en tuffare marknad för framför allt nyproducerade bostäder och då främst i Stockholm. Bland dem som tror sig göra en förlust misstänker jag att många köpt en nyproducerad bostad innan prisnedgången, säger Fredrik Kullman vd på Bjurfors Stockholm.

De största vinsterna skulle bostadsägare i Göteborg göra, där 24 procent tror på en vinst på tre miljoner kronor eller mer. Göteborg följs tätt av Stockholm på 22 procent medan det i Malmö är 14 procent som tror på den där riktigt stora mångmiljonvinsten.

 

– Göteborgs bostadsmarknad är den storstadsmarknad som gått bäst över tid. De som köpte sin bostad år 2005 har sett sina bostadsvärden öka med mer än 200 procent. Men även de som köpt mer i närtid har fått stora värdeökningar, vilket framgår av undersökningen och prisstatistiken, kommenterar Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg.

 

Bäst värdeutveckling har föga förvånande personer i övre medelåldern haft. Bland 56-plussarna är det nära åtta av tio som menar att de skulle göra en vinst på minst en miljon kronor. Men även hos yngre personer, upp till 34 år, är det så många som var tredje som tror på en så stor vinst.

Samtidigt finns det skillnader mellan olika bostadsformer, med småhus som solklar vinnare. Hela tre av fyra småhusägare menar att de skulle göra en vinst på en miljon eller mer. Motsvarande siffra för bostadsrättsägare är något färre än varannan.

 

Enligt Mäklarstatistik har värdena i storstäderna ökat med nästan 200 procent sedan 2005. I Göteborg har priserna ökat allra mest, hela 221 procent. I Malmö är siffran 181 procent och i Stockholm 170 procent. I hela Sverige är värdeökningen 187 procent.

 

– Trots att Stockholms bostadspriser inte ökat lika mycket i procent som de andra storstäderna har många som köpt en bostad i Stockholm sett sin bostad öka mer i absoluta tal eftersom priserna varit högre, kommenterar Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm. 

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.