SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

streambim

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Den kraftiga konkursvågen spås avta redan i maj

 

UCs konkursstatistik baserad på data under perioden 1-12 maj 2020 tyder på att de senaste månadernas kraftiga konkursökningar mattas av. Antal bolag i konkurs per dag i maj 2020 spås uppgå till 21 företag per dag, jämfört med 20 bolag i konkurs per dag under 2019. Med andra ord ligger konkurserna på samma nivå som i maj i fjol. När det specifikt gäller konkurser inom restaurang- och hotellbranschen spår UC att konkurserna kommer att öka med 50% under maj månad.

 

I mars och april har vi sett kraftiga konkursökningar i hela landet, och framför allt inom stora branschsegment. Färsk data från UC för maj månads första period indikerar dock att konkurserna avtar.

 

-Den första konkursvågen tycks ha avtagit. De första siffrorna i maj indikerar att den ökning av konkurserna vi såg i mars och april har lugnat ner sig. Många företag i besöksnäring och detaljhandel har fortsatt stora problem med lönsamheten just nu, men det har inte inneburit att de har gått i konkurs i någon större omfattning jämfört med förra året. Den första konkursvågen slog ut framförallt mindre företag inom hotell- och restaurangbranschen, även om några stora detaljhandlare också drabbades, kommentarer Richard Damberg, ekonom på UC.

 

-De branscher som är hårdast drabbade är hotell- och restaurangbranschen. Branschsegmentet har en fortsatt hög konkursnivå och konkurserna spås fördubblas i maj jämfört med i fjol, även om konkurstakten mattas av, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

 

 

"Varslen har nått tillverkningsindustrin och transportbranschen. Det indikerar att stressen ökar bredare bland fler företag längre fram"

 

 

För tidigt att bedöma om trenden är bestående


Konkurserna i maj spås avta och inte öka lika kraftigt som mars och april. Enligt Konjunkturinstitutet basscenario faller Sveriges BNP med 7 procent i år.

 

-Varslen har nått tillverkningsindustrin och transportbranschen. Det indikerar att stressen ökar bredare bland fler företag längre fram. En kvalificerad gissning är att sensommaren blir en period av ökade konkurser. Med en ökad arbetslöshet är det extra viktigt att värna om konsumenterna från alla aktörer i samhället.

 

Att undvika överskuldsättning är extra viktigt i ett läge där fler blir av med jobbet. Kreditbranschen bör vara återhållsam med konsumtionskrediter till riskgrupper i samhället så att vi inte hamnar i ett scenario av ökad överskuldsättning till följd av den rådande pandemin, avslutar Richard Damberg, ekonom på UC.

 

Konkurser inom hotell- och restaurangbranschen spås öka med 50 procent i maj 2020 jämfört med maj 2019. Inga andra konkursökningar går att förutse för maj månad, utan antalet konkurser för maj 2020 spås ligga på samma nivå som i maj 2019.

 

*UC:s extra konkursstatistik baseras på konkurser som inrapporterats under perioden 1-12 maj 2020, jämfört med 1-31 maj 2019. Totalt sett väntas 2,4 bolag per dag att gå i konkurs inom hotell- och restaurangbranschen, jämfört med 1,5 bolag i konkurs under maj 2019. Inom detaljhandeln väntas 2,6 bolag per dag att gå i konkurs, jämfört med 2,5 bolag per dag under maj 2019. Totalt sett spås 21 aktiebolag per dag att gå i konkurs under maj 2020, jämfört med 20 aktiebolag per dag i maj 2019.

 

Källa: UC

 

Relaterat - Konkurserna ökar men nyföretagandet ligger stabilt

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

finja bemix front

 

tåg i bergslagen

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.