SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                         FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 sunne front    länsgården kopiera

 

 gamla_byn

 

 heby

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

 UC summerar helåret 2020: Den förväntade konkursvågen uteblev

 

UC summerar helåret 2020: Den förväntade konkursvågen uteblev

 

När UC nu summerar helåret 2020 går det att konstatera att den förväntade konkursvågen i pandemins spår uteblev. Färsk statistik visar att konkursnivåerna för hela 2020 är på exakt samma nivå som i fjol, trots pandemins intåg över Sverige och världen. Flera branscher som under året har haft det tufft lider dock fortsatt av pandemins effekter på svensk företagsamhet. Ett segment som har klarat sig bra under året är byggindustrin, men färsk statistik från UC visar att så mycket som hälften av alla bolag i konkurs inom branschen misstänks vara oseriösa.

 

Så har äntligen pandemiåret 2020 kommit till sitt slut, och många av oss ser mer optimistiskt på det nya året. När UC summerar företagskonkurserna i landet för 2020 går det att konstatera att den konkursvåg som inledningsvis spådde kunna lamslå svensk företagsamhet i stort sett har uteblivit. Antal konkurser total sett under 2020 har varken ökat eller minskat jämfört med i fjol, och den procentuella förändringen landar därför på 0 procent. Konkurserna för december månad, jämfört med december i fjol, ökar dock med 16 procent.

 

Den stora konkurslavinen uteblev. Under året har många företag i utsatta branscher kört på fälgarna men ändå överlevt. Konkurserna ökade i våras, men sedan sjönk konkursnivåerna tillbaka ordentligt. Det var framförallt företag med mycket svag lönsamhet som fick stryka på foten då. De branscher som drabbades hårt av pandemin står trots allt för en mycket liten del av Sveriges ekonomi och vi såg inte den breda djupa lågkonjunktur som många befarade i våras, säger Richard Damberg, ekonom på UC, som är en del av Enento Group.

 

Under sommaren och hösten skrevs tillväxtprognoserna upp från de oerhört låga prognoserna som kom under våren. Det var en överraskande kraft i återhämtningen under sommaren och under hösten. Exempel på branscher som drabbades mycket hårt är resebranschen, kultursektorn, detaljhandeln och hotell och restaurang. De massiva stödpaketen har också hjälpt många företag att överleva. Den andra vågen av smittspridning vi ser nu påverkar återhämtningen i det sista kvartalet. Kommer vaccineringen igång enligt myndigheternas planer kan vi nog se en fortsatt återhämtning under andra kvartalet 2021, säger Richard Damberg.

 

Stora branscher kämpade i motvind under året som gick
Under det gångna året har UC följt konkursutvecklingen i stora bra

nschsegment noga. Trots att den stora konkursvågen uteblev går det inte att undgå de konsekvenser pandemin har haft på vissa, mer utsatta, branscher. Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen ökade total med 35 procent jämfört med i fjol. Inom partihandeln ökade konkurserna med 28 procent och inom transport med 24 procent.

 

De stora förlorarna är hotell- och restaurang, kultursektorn och detaljhandel med kläder. Under 2020 var hotell- och restaurangbranschen den mest konkursutsatta branschen med en ökning på 35%. Med de nya restriktionerna med alkoholserveringsförbud efter klockan åtta kommer vi att se allt fler tillbommade restauranger och jag tror att konkurserna kommer att öka dramatiskt under 2021. Branschen fick en viss lättnad i somras med uteserveringar och att fler gick ut på krogen. Den lättnaden är nu helt borta. Dessutom släpar stödpaketens utbetalningar efter och företagen har det svårt med likviditeten, säger Richard Damberg.

 

Partihandeln drabbas av ökade konkurser. Under 2020 ökade konkurserna med 24%. Det är ofta mindre företag som exempelvis levererar till restauranger som drabbas. När matkonsumtionen minskar på restaurangerna drabbar det leverantörerna, kommenterar Richard Damberg.

Minst procentuell påverkan stor branschsegmenten byggindustrin och detaljhandeln för. Inom de segmenten har konkurserna totalt sett bara ökat med 2 procent jämfört med i fjol.

 

Detaljhandelns omstöpning syns inte i konkurssiffrorna. Branschen hade det svårt även före pandemin och konkurstalen har inte ökat jämfört med 2019. Men detaljhandeln med skor och kläder kommer att fortsätta att drabbas. Fler butiker stängs i större städer också. Det är inte säkert att det kommer att avspeglas i konkurssifforna, eftersom enskilda butiker som tillhör en kedja kan läggas ned utan att det blir en konkurs. Pandemin har gett e-handeln en rejäl skjuts men också förändrade köpmönster spelar in. Vi köper mer second hand och låter också bli att handla lika mycket kläder som förut. Jag spår en tillväxt för lågprisvaruhus även inne i städerna framöver, säger Richard Damberg.

 

Ett av två byggföretag i konkurs under 2020 misstänks vara oseriöst


En annan negativ konsekvens av kristider är att bedragare försöker utnyttja situationen. 2020 var inget undantag och UC statistik visar att ett av två företag i konkurs inom byggindustrin misstänks vara oseriöst.

 

Byggsektorn har klarat sig bra. Det är ungefär lika många byggföretag som gick i konkurs under 2020 som under 2019. När många jobbade hemma under 2020 passade många på att göra om- och tillbyggnader vilket gynnade de små byggföretagen. Dock visar ny statistik från oss att att av de byggföretag som faktiskt gick i konkurs kan hela 50 procent betecknas vara oseriösa, det vill säga har brister i företaget vad gäller skatter och registreringar. Totalt är det ungefär var tredje konkursat företag som kan betecknas som oseriöst. Det är fortfarande för lätt att fuska och använda aktiebolag som brottsverktyg och det problemet har knappast minskat under pandemin. Tvärtom finns det risk för att oseriösa aktörer använder sig av stödpaketen för att berika sig själva, kommenterar Richard Damberg.

 

E-handel är nyckel till framgång även under 2021


En faktor UC har sett löpande under året är att de företag som snabbt kunde ställa om och erbjuda tjänster och varor digitalt och via e-handel inte har drabbats lika hårt. Kan du som företagare erbjuda e-handel i kombination med områden som visar på en stark tillväxt ser 2021 ljust ut.

 

E-handeln ligger på historiskt höga nivåer på grund av pandemin. Förlorarna blir de handlare med ett brett och grunt sortiment utan e-handel. Bygghandel och dagligvaruhandeln har klarat sig bra och många erbjuder just e-handel. Hem och trädgårdshandlare har fått ett uppsving. Det beror på att de allra flesta har fått behålla jobbet och kunnat spendera mer pengar på boendet när nöjesindustrin ligger nere, avslutar Richard Damberg, ekonom på UC, som är en del av Enento Group.

 

Källa: UC

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.