SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

streambim

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Digitalisering leder till ökat kompetensbehov – fem jobb per student

 

 

Arbetsmarknaden förändras när digitalisering och automatisering leder till nya kompetensbehov. Arbetsförmedlingen spår att 1 miljon yrken kommer att försvinna till 2030, samtidigt som det kommer att skapas 1,3 miljoner nya jobb. Det stora kompetensbehovet inom branscherna är bakgrunden till satsningen på Iris Yrkeshögskola (YH). Företagen som är involverade i satsningen anger ett anställningsbehov om fem jobb per studieplats vilket är ytterligare bevis på att utbildningarna behövs.

 

Regeringen storsatsar på yrkeshögskolan och studieplatserna har utökats med 75 procent för att lösa den akuta kompetensbrist som finns inom flera branscher. Ett område där kompetens behövs är inom IT och digitalisering där 70 000 personer enligt IT-och telekomföretagen spås saknas redan år 2022. Personalbehovet är enligt Iris inte begränsat till storstäder, utan bör betraktas som en nationell kompetensförsörjningsutmaning. Som en lösning på branschernas stora kompetensbehov planeras Iris Yrkeshögskola med skräddarsydda YH-utbildningar inom digitalisering och automatisering etableras under 2021.

 

- Coronapandemin har ytterligare påskyndat utvecklingen och kompetensbehovet inom digitalisering och automatisering. Många av framtidens jobb finns inom dessa områden och utbildning och kompetens behövs. Vi tror att med större flexibilitet och effektivare samarbeten med näringslivet kan Yrkeshögskolan ytterligare förstärka positionen och bidra till den snabbaste kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden, säger Martina Berg, Affärsområdeschef Yrkeshögskola på Irisgruppen med bolagen Iris och Medlearn.

 

Samtliga av Iris YH-utbildningar är framtagna tillsammans med 191 arbetsgivare inom de olika områdena och har utformats utifrån deras kompetens- och anställningsbehov framåt. Iris har ansökt om totalt 245 studieplatser och enligt de företag som är med i satsningen finns det ett anställningsbehov kopplat till utbildningarna på motsvarande cirka 1200-1400 personer, vilket innebär fem anställningstillfällen per studieplats och student.

 

Iris har under arbetet med Iris YH:s utbildningar identifierat fem övergripande tendenser inom digitalisering och automatisering, där kompetensförsörjning är avgörande för utvecklingen. Generellt ser Iris att det finns ett stort behov av ökad specialisering med helhetsförståelse, vilket även bekräftas i en rapport från Arbetsförmedlingen*. Trenderna handlar övergripande om ökat fokus på cybersäkerhet och dataanvändning, nya krav på traditionella IT-roller, digitalisering inom offentlig sektor, automatisering inom processindustrin och stora investeringar för att energieffektivisera fastigheter. Cybersäkerhet är ett område som aktualiserats ytterligare i pandemins kölvatten, vilket Robert Willborg, ämnesexpert inom cybersäkerhet på Junglemap bevittnat.

 

- Folkhälsomyndighetens direktiv att arbeta hemifrån påskyndar behovet av en annan infrastruktur än innan covid-19. Cybersäkerhet kommer att bli allt viktigare i framtiden i takt med att allt mer information ska lagras i molnet. Frågan hur detta ska göras är ett enormt problem för organisationer som arbetar med hemlig information som exempel Migrationsverket, Försvarsmakten och Polismyndigheten. Det finns ett stort behov av både kompetens och utbildning inom området, menar Robert Willborg.

 

Iris släpper rapport om digitalisering och automatisering på arbetsmarknaden

 

Iris släpper nu rapporten ”Digitalisering och automatisering på arbetsmarknaden – en rapport om kompetensbehoven och yrkeshögskolans roll”. Rapporten är baserad på de insikter som Iris har inhämtat i produktionen av nya yrkeshögskoleutbildningar under 2020.

Webinarium på temat om kompetensbehoven inom digitalisering och automatisering på arbetsmarknaden äger rum fredag 27 november kl.13.00-14.00 med Martina Berg, Affärsområdeschef Yrkeshögskola på Irisgruppen och Robert Willborg, ämnesexpert inom cybersäkerhet på Junglemap. Anmäl dig här.

 

De utbildningarna Iris YH ansökt om att få starta är:

  • Automatiseringsingenjör Processindustri (2 st) Stockholm, Malmö, Gävle, Sundsvall
  • Projektledare fastighetsautomation (2 st), Stockholm, Göteborg, Malmö
  • Data scientist, Stockholm
  • Processledare digitalisering offentlig sektor, distans
  • Cybersäkerhetsspecialist, Örnsköldsvik, Sundsvall, Gävle

Den 19 januari 2021, kommer Myndigheten för yrkeshögskolan att meddela om utbildningar är beviljade och de startar då till hösten 2021.

 

Källa: Irisgruppen

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

uppsala

 

gentekniknämnden

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

hercules

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.