SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

              

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

eab

 

 

 

 

| NYHETER INDUSTRI                                                                                                        Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Industrifacken kräver 3 procent mer i lön

Fem fackförbund inom industrin har lagt fram sina gemensamma krav. Man kräver  3 procent mer i lön i ett ettårsavtal med en lägsta löneökning på 530 kronor. Det är starten för vinterns avtalsrörelse.

 

Ytterligare krav från förbunden är en höjning av lägstalönerna, fortsatt avsättning till deltidspension och att arbetsgivarna gör upp en plan så att anställda inte hejdas i sin yrkes- eller löneutveckling efter föräldraledighet.

 

I mer än 20 år har fack och arbetsgivare i industrin varit styrande när det gäller svenskarnas löneökningar, enligt det så kallade industriavtalet.  

 

Det är ingen lag, snarare en social norm som utgår från konkurrenskraften i exportindustrin och som är styrande för alla svenska kollektivavtal. Det handlar om cirka 2,8 miljoner anställda.

 

”Facken inom industrin” består av LO-förbunden IF Metall, GS och Livs, TCO-förbundet Unionen och den största Saco-organisationen Sveriges Ingenjörer. Tillsammans har de 1,1 miljoner medlemmar, vars krav nu ska stötas mot olika arbetsgivarföreträdare.

 

Årets lönerörelse spås från flera håll bli oroligare än tidigare: Sverige är på väg in i en lågkonjunktur, två förbund – Kommunal och Pappers – har hoppat av den traditionella LO-samordningen och såväl nationalekonomer som fack utmanar industrins monopol att sätta märket.

 

Källa DN

 

 

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Industri

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.