SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                         FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 sunne front    länsgården kopiera

 

 gamla_byn

 

 heby

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

 

Hälften av unga hemmaboende bor gratis

 

Hälften av unga hemmaboende bor gratis

 

54 procent av unga i åldern 20 till 30 år som fortfarande bor kvar i föräldrahemmet betalar ingenting i hyra. Det visar en ny undersökning från SBAB.

 

Den som har vuxna barn som bor hemma behöver fatta beslut om huruvida det hemmaboende barnet ska betala hyra eller inte. Ekonomiska förutsättningar och inställning påverkar troligen hur man gör. En av anledningarna till att inte ta betalt för att bo kvar i föräldrahemmet är sannolikt att barnet helt enkelt inte har inkomst som räcker till. Andelen utan jobb är hög bland unga, 20,7 procent av arbetskraften i åldersgruppen 15 till 24 år var arbetslösa i oktober i år. Det är en ökning med 3,3 procentenheter jämfört med samma månad föregående år, enligt Arbetsförmedlingen.

 

- Har man mat, husrum, tillgång till tvättmaskin, bredband och fullt kylskåp utan att betala kan man få en lite skev bild av vad det verkligen kostar att ha ett hushåll. Det kan också bli ett hårt ekonomiskt uppvaknade den dagen när det är dags att stå på helt egna ben. Så medskicket är att visa vad det faktiskt kostar att dra runt ett hushåll en månad. Gå igenom el, månadsavgift, hyra, hemförsäkring, abonnemang och matkostnader för att förbereda barnet, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

 

Inte lika hög boendestandard som föräldrarna

 

I undersökningen ingick också frågan: tror du att du kommer att ha lika hög boendestandard som dina föräldrar när du är lika gammal som de är nu? Här framkommer tydligt att de mellan 28 och 30 år är mest pessimistiska. 26 procent svarar nej, de tror inte att deras framtida boendestandard kommer vara lika hög som föräldrarnas. I åldersgruppen 24 till 27 år svarar 19 procent nej och 15 procent i åldern 20 till 23 år.

 

- Närmar man sig 30 år har man sannolikt aktivt letat bostad ett tag och insett att det är ganska problematiskt, vilket bidrar till en mer pessimistisk tro på att man kommer att hinna uppnå samma boendestandard som föräldrarna har. De yngre har inte ännu inte helt upplevt de svårigheter som finns på bostadsmarknaden vilket kan vara en förklaring till att de är mer optimistiska, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

 

 

Andrahandsmarknaden

46 procent svarar att de själva upplevt eller känner någon som bott så dyrt i andra hand att de inte haft pengar över för att kunna spara.

Nyligen fattade Regeringen beslut om en utredning som ska se över om det är möjligt att inrätta ett startlån till förmånliga villkor för förstagångsköpare, i syfte att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden för unga.

 

-Som ung är det viktigt att man får en vana i att spara, en vana som man kan ta med sig i resten av sitt liv. Mitt råd till dig som är ung och som verkligen vill flytta hemifrån är att överväga alla andra möjligheter innan du skriver på ett så dyrt andrahandskontrakt att du inte har möjlighet att spara, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

 

Några tips på vägen

  • Ge ditt barn inblick i vad det faktiskt kostar att bo. Det förbereder ditt barn på vad det kostar inför den dagen barnet ska egen hushållsekonomi i framtiden.
  • Om barnet saknar pengar/inkomst så kan barnet istället hjälpa till hemma.
  • Har du möjlighet att spara pengarna som barnet betalar kan det bli en bra grundplåt inför den dag då barnet flyttar, till exempel kan pengarna användas för att hjälpa barnet med en kontantinsats.

Om undersökningen

 

Undersökningen genomfördes av SynoInt på uppdrag av SBAB, mellan den 27 november och 5 december 2020. Statistiken bygger på svar från 1020 respondenter i åldrarna 20 till 30 år. Av dessa uppgav knappt 300 att de fortfarande bor i föräldrahemmet.

 

Källa: SBAB

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.