MÄSSOR       |     SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE              
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |

              

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

 

 

 

 

| NYHETER EKONOMI                                                                                           Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease                                    

        

 

 

 

Höstbudgeten 2019: ”Ingen företagarpolitisk homerun”

 

 

Günther Mårder, vd för Företagarna, saknar de stora reformerna för tillväxt i årets budget.

 

Januariavtalet innehåller höjningar av miljöskatter kopplade till stimulanser för arbete och företagande. I den lagda höstbudgeten saknas dock de stora reformerna. ”Träff på boll, men inget frivarv”, kommenterar Företagarnas vd Günther Mårder höstbudgeten.

 

– Det är träff på boll, men absolut inget frivarv. I tider av begynnande lågkonjunktur behövs reformer som gör det enklare och billigare att anställa, insatser för kompetensförsörjning, samt ett minskat skattetryck på de små- och medelstora företagen som skapar fyra av fem nya jobb. Januariavtalet har rätt förutsättningar för en företagarpolitisk homerun men den budget som lades på riksdagens bord idag liknar mer en svag snedträff, säger Günther Mårder.

Ogenomtänkt utvecklingsår

Till de mer uppseendeväckande förslagen i budgeten hör utvecklingsåret, en ny variant på det hårt kritiserade friåret, som ska administreras av Arbetsförmedlingen. Förslaget är mycket illa genomtänkt utifrån småföretagens perspektiv, menar Günther Mårder:

– Företagarna vill gärna se att fler startar företag, men att lägga två miljarder av skattebetalarnas pengar på att individer som redan har arbete ska kunna ta ledigt i upp till ett år för att utbilda sig eller starta eget är orimligt. Många kommer troligen verka inom samma område som man jobbar i idag och alltså sannolikt konkurrera med sin arbetsgivare samtidigt som man får behålla anställningen, vilket framstår som ogenomtänkt. 

Kompetensbrist i fokus

Det största tillväxthindret för företag idag är kompetensbristen och svårigheten att hitta medarbetare till sin verksamhet. Därför är regeringens satsning på utbyggnad av yrkeshögskolan välkommen, även om risken är att insatsen kommer för sent:

– Behovet av utbildning med nära koppling till företagens behov är något vi har pratat oss varma för sedan en lång tid tillbaka. Det är glädjande att regeringen äntligen har vaknat när det gäller investeringar i yrkeshögskolan. Tyvärr är risken att det kommer det för sent när vi nu står inför försämrade ekonomiska tider, det här borde ha gjorts för flera år sedan, säger Günther Mårder.

Komplicerade undantag

Bland de positiva nyheterna i budgeten märks sänkta arbetsgivaravgifter för dem som står längst från arbetsmarknaden, ett steg i den så kallade gröna skatteväxlingen som ska innebära sänkt skatt på jobb och företagande. Det finns betydligt mer att göra för att stimulera företagande och tillväxt, menar Günther Mårder:

– Vi hade gärna sett en sänkt arbetsgivaravgift över hela linjen istället för komplicerade undantag. Vi vet att småföretagare i Sverige upplever kostnaderna för att anställa som ett stort hinder när de ska växa. Att sänka arbetsgivaravgifterna brett skulle skapa nya arbetstillfällen, och därmed generera högre skatteintäkter som på sikt stärker Sveriges välfärd. 

 
 
ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Ekonomi

 

 

'__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.