MÄSSOR      |      SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                 
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

                     

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

 

 

 

 

| NYHETER TRANSPORT                                                                                                         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

En biljett för hela resan – snart är det möjligt

 

Gerhard Wennerström, vd på Samtrafiken

 

Är det möjligt att använda en enda biljett för hela din resa, oavsett om det är en blandning av tåg, buss, spårvagn, pendeltåg och tunnelbana?

– Allt handlar om att ta bort hindren, det är det som mitt arbete går ut på, säger Gerhard Wennerström, vd på Samtrafiken.

 

Som en del i regeringens 73-punktsöverenskommelse ingår att ett gemensamt nationellt biljettsystem ska arbetas fram. Utredningen ska presenteras senast den 30 april 2020 och vara en del i att transportsektorn ska minska utsläppen med 70 procent senast 2030.

Bakom utredningen står Gerhard Wennerström på Samtrafiken som pratade om sitt arbete på ett seminarium under Elmia Future Transport Summit.

– Problemet är att det är ett gytter av olika system i våra olika län, men det är mitt arbete att reda ut det och att föreslå insatser och tidsplaner, säger Gerhard.

 

­– Dessutom ska det redogöras för hur en hållbar och kostnadseffektiv finansieringsmodell ska kunna se ut.

Tidigare har branschen haft problem med att hitta en enighet. Nu har staten tagit över frågan och därmed genom lagstiftning visat att en samarbetslösning nu måste hittas.

 

– Där kommer mitt uppdrag in, att skriva lagen om hur branschen ska kunna enas. Allt handlar om att ingen ska känna att ett biljettsystem är ett hinder, att det måste finnas en smidig lösning när jag bokar min biljett, säger Gerhard.

– Mycket bottnar i trygghet. Ingen vill känna sig dum om man inte vet hur man tar bussen när man kommer fram till nästa stopp på resan. Då är det lätt att man i stället tar en taxi.

 

I Norge finns redan ett nationellt biljettsystem där två operatörer, VY och GoAhead, hanterar resan med endast en biljett, oavsett transportmedel. Fler operatörer är på gång in i systemet, bland annat SJ, för att förenkla resandet.

 

– Plattformen fortsätter att utvecklas och målet är att alla kollektivresor, oavsett antal stopp på vägen och färdmedel, ska kunna köpas på en och samma biljett, säger Gisle Pedersen, produktchef digitala tjänster på statliga Entur i Norge.

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Transport

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.