SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                                    FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |

              

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

 

 

 

 

| NYHETER EKONOMI                                                                                           Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease                                    

        

 

Kön styr ekonomlöner

 

Elin Lemel ombudsman på Civilekonomerna

 

Pressmeddelande: En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt 11,6 procent mindre än en manlig ekonom som är i samma ålder, har samma befattning och arbetar i samma sektor. Det visar en färsk analys från fackförbundet Civilekonomerna. – Det är helt oacceptabelt att kön styr lön, säger Elin Lemel ombudsman på förbundet.

 

Löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga ekonomer är fortsatt dramatiska – på kvinnornas bekostnad. Det visar en analys av Civilekonomernas senaste löneenkät bland 11 000 medlemmar. Analysen har tagit hänsyn till att män är överpresenterade på chefsbefattningar, har något högre medelålder och att kvinnor i större utsträckning arbetar i offentlig sektor. Rensat från dessa faktorer återstår oförklarade löneskillnader på närmare 12 procent.

 

- En civilekonom som är kvinna tjänar i snitt 11.6 procent mindre än en civilekonom som är man i samma ålder, samma befattning och samma sektor, säger Elin Lemel, ombudsman på förbundet och tillägger:

– Utvecklingen går åt fel håll. Fyra år tillbaka i tiden var löneskillnaden 10,7 procent.

Siffrorna visar enligt henne att arbetsgivarna fortfarande inte tar frågan om jämställda löner på tillräckligt stort allvar och att det inte alltid är kompetens och prestation som avgör utgången i löneförhandlingen.

 

– Även om de flesta arbetsgivare inte medvetet lönediskriminerar blir resultatet olika lön för lika arbete.

En viktig vattendelare när det gäller löneutvecklingen är föräldraledigheten där kvinnorna ofta är hemma längre än männen vilket straffar sig i form av bromsad karriär och sämre löneutveckling. Dessutom slår perioder av deltidsarbete hårt mot pensionen. I kampen för rättvisa löner behöver facken bli bättre på att stötta sina kvinnliga medlemmar och att få dem att använda sig av rådgivning och statistik.

– Vi måste få fler kvinnor att våga ta höjd i löneförhandlingen, vår lönestatistik visar att det finns utrymme för det, säger Elin Lemel.

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Ekonomi

 

 

'__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.