SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

dematic

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

 

Kommuner bör ta ansvar för ekologiska livsmedel

 

 

Kommunerna bör ställa krav på att livsmedel som köps in till skolor, förskolor och äldreboenden är ekologiska och ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor. Det anser två av tre svenskar enligt en Sifoundersökning som beställts av KRAV.

 

– Varje dag serveras 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kommunerna har stora möjligheter att driva på utvecklingen för mer ekologiska livsmedel. En ökad andel ekologisk mat är viktig för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och klimatet. Kommuner som köper mycket ekologiskt tenderar också att köpa mer svenska råvaror, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

 

Enligt handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk till år 2030. Första halvåret i år upphandlade Sveriges kommuner i genomsnitt 39 procent ekologisk mat, enligt DKAB. Kommunerna i Örebro län ligger bäst till med i genomsnitt 48 procent.

 

Ekologiska metoder är grunden för hållbar livsmedelsproduktion, vilket bland annat innebär odling utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. KRAV-certifieringen går mycket längre på flera områden med tuffare krav inom bland annat klimat, djurvälfärd och arbetsvillkor för dem som producerar varorna.

 

Två av tre svenskar anser att kommunerna ska ta ansvar för utvecklingen av ekologiska varor och ställa krav på ekologiska livsmedel i de egna verksamheterna, enligt en Sifoundersökning. Bland yngre kvinnor (under femtio) och anställda i offentlig sektor är andelen hela 8 av 10.

 

– Det är viktigt för oss alla att maten som serveras på skolor, förskolor och inom äldreomsorgen är producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. KRAV-certifierade livsmedel är en garanti för att produktionen klarat de tuffaste hållbarhetskraven, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.

 

Källa: KRAV

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

__ANNONS___________________________

 

sbs

 

hyrex

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

gentekniknämnden

 

autoliv front

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 

norwegian

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.