SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                                            FÖLJ OSS PÅ TWITTER FÖR FLER NYHETER twitter
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

eab

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Nio av tio svenskar vill kunna jobba på distans

 

I en ny rapport om distansarbete står det klart att nästan nio av tio svenskar (89,6 %) anser att det är viktigt att kunna jobba på distans. Drygt sju av tio (71,8 %) uppger att de till och med skulle välja bort en arbetsgivare om möjligheten till distansarbete inte fanns.

 

Det blir viktigare för arbetsgivare att tillåta mer flexibla arbetsformer för att attrahera och behålla rätt kompetens. Det menar Svenska Nomader, Wise Consulting och Wise IT som står bakom rapporten “Svenskarnas inställning till distansarbete”.

 

– Anledningarna till att vilja jobba på distans är många. Från att bättre få ihop livspusslet med barn och familj till att man bor på en annan ort än sin arbetsgivare eller att man helt enkelt känner sig mer produktiv när man arbetar utanför kontoret. Att så många uppger att de skulle tacka nej till ett jobb om möjligheten till distansarbete inte fanns är en tydlig signal att det är viktigt för företag att börja se över vilken typ av flexibilitet man erbjuder, säger Emelie Fågelstedt, medgrundare Svenska Nomader.

 

Yrkesområden som design, media, kommunikation, marknad och försäljning anser att det mycket viktigt att kunna arbeta på distans (93,8%). Dessa yrken är redan väldigt digitaliserade, vilket kan vara en anledning till att distansarbete anses mer självklart. Samtidigt svarar personer inom administration och HR att intresset för distansarbete fortfarande är stort (88,6%) även för dem.

 

Trots ett stort intresse för att jobba på distans svarar enbart 61,7 % av cheferna att de uppmuntrar sina medarbetare att göra det.

– Det är, och har länge varit, kandidatens marknad. Våra framtida kollegor tänker alla “What’s in it for me?” och för vi som arbetsgivare ska kunna vara intressanta för de vassaste talangerna så behöver vi bli bättre på att möta kravet på distansarbete, säger Ida Åqvist, Digital marknadsspecialist på Wise IT.

De största fördelarna med att jobba på distans som lyfts i undersökningen är att få mer gjort och effektivisera sin tid (70,5 %), flexibla arbetstider (48,7 %) samt mer tid för familj och fritid ( 40,6 %). Den största nackdelen som lyfts är är svårigheten med samarbeten och den sociala kontakten mellan individer (53,5 %).

 

- Utifrån ett ledarskapsperspektiv är det extra viktigt att tydliggöra förväntningar vid distansarbete. Hur tillgängliga ska vi vara; via telefon/mail osv och hur följer du som chef upp och stämmer av läget och visar engagemang? Denna typ av frågeställningar blir än mer viktiga i takt med att fler och fler arbetsuppgifter hamnar utanför den ordinarie arbetsplatsen, säger Anna Ferneman, ledarutvecklare på Wise Consulting.

Rapporten visar att chefer anser att den främsta fördelen med att låta medarbetare arbeta på distans är att de blir gladare och stannar längre på bolaget. Kvinnliga chefer lyfter i större utsträckning att deras medarbetare blir mer hållbara vid distansarbete medan manliga chefer lyfter att medarbetarna blir mer effektiva.


 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

finja bemix front

 

tåg i bergslagen

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.