SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE              
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |

                   

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

streambim

 

 

 

 

| TEKNIK OCH IT                                                                                                                              Kommentera artikel      Skicka nyheter/pressrelease

                                                                                               

 

 

Kapprustning inom AI för att försvara data mot cyber­attacker

 

Med AI kan maskiner lära sig att göra saker som är långt över mänsklig förmåga. Tekniken kan användas för såväl goda som onda avsikter och i dagsläget pågår en kapprustning mellan dem som vill skydda respektive angripa data med hjälp av AI. Det visar en rapport från FOI.

 

Artificiell intelligens, AI, handlar om att automatisera uppgifter som människor tidigare har varit bäst på att utföra. AI ses som lösningen på många framtida utmaningar men tekniken kan också missbrukas i brottsligt syfte, som exempelvis vid dataangrepp. Även om detta fortfarande är relativt ovanligt, har FOI:s forskare hittat några olika fall där AI har använts vid cyberattacker. Ett exempel är AI-programmet ”CyberLover” som automatiskt har skapat profiler av människors beteenden på dejtingchattar och skickat individanpassade meddelanden med skadliga länkar till chattens medlemmar.

Vidare finns det AI som kan passera så kallade Turingstester, en typ av säkerhetsåtgärder eller ”captchas” där användaren ska bevisa att den inte är en maskin utan en människa.

 

– Captchas handlar om att du får ett antal bilder och ska markera dem som innehåller till exempel bilar. Eller så får du bokstäver som ser konstiga ut och ska skriva in vilka de är. AI kan agera som en människa och passera flera olika sådana här tester för att komma åt och angripa sidor, säger Erik Zouave, analytiker på FOI:s avdelning för försvarsanalys.

Gäller att ha beredskap

Genom sin förmåga att samla ihop och analysera data snabbare än människan kan AI också användas för att skanna av information om sårbarheter, som läggs upp på internet.

 

– AI hittar enkelt underrättelser som en antagonist vill ha. För att dölja ett dataingrepp kan AI också härma beteendemönstret i ett angripet nätverk så att det utåt verkar som att nätverket beter sig som vanligt, förklarar Erik Zouave.

 

På marknaden finns idag flera AI-stödda cybersäkerhetsverktyg. Samtidigt visar forskningen att säkerhetslösningarna inte alltid är tillräckliga för att avskräcka AI-stödda angripare. Istället pågår en kapprustning mellan dem som vill skydda data och dem som vill angripa den. I varje fall på vetenskaplig nivå där det finns dels forskare som försöker utveckla olika skydd, dels forskare som låtsas vara antagonister och gör allt för att ta sig förbi dem, båda med hjälp av AI.

 

– I det här tidiga skedet kan vi inte ta för givet att det kommer gå att skydda sig mot AI med hjälp av AI. Istället gäller det för försvarare att prioritera åtgärder mot sårbarheter som kan angripas automatiserat i stor skala. Nu är vi snart i en sådan värld där vi rimligen kommer att börja se mer av sådana här attacker så därför är det viktigt att ha en beredskap för hur de ska bemötas, säger Erik Zouave.

 

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Teknik och IT

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.