SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                         FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 sunne front    länsgården kopiera

 

 gamla_byn

 

 heby

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

 

Åtgärder för högre byggtakt krävs när trångboddheten ökar

 

Nära en halv miljon hushåll är trångbodda i Sverige, det visar en rapport som Boverket tagit fram och överlämnat till regeringen. Samtidigt spås bostadsbyggande minska för 2021. Riksbyggen vill se ett införande av särskilda garantier för byggnadskreditiv och ett statligt lån som hjälper unga vuxna in på bostadsmarknaden för fortsatt hög bostadsproduktion.

 

I Boverkets rapport framgår att 462 000 hushåll i landet är trångbodda och drygt 56 000 hushåll av dem har också en ansträngd boendeekonomi. För ungefär en månad sedan lämnade Boverket sin prognos för bostadsbyggandet. Prognosen visar att för 2020 påbörjas 48 000 bostäder och för 2021 påbörjas 42 500 bostäder, vilket är en minskning med 11 procent.

 

– Trångboddheten är ett stort samhällsproblem som kräver många olika typer av åtgärder för att komma till rätta med, inte minst för att många ekonomiskt svaga hushåll har svårt att skaffa en tillräckligt stor bostad. På Riksbyggen är vi därför glada över regeringens satsning på investeringsstöd för byggande av hyresrätter, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Läs om Riksbyggens satsning på ökad bostadsproduktion.

 

Enligt Boverket har trångboddheten ökat under senare tid. En högre byggtakt av bostadsrätter är en dellösning för att minska trångboddheten.

– Ett sätt att öka bostadsproduktionen av bostadsrätter är ett tillfälligt införande av statliga garantier för byggnadskreditiv, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

 

I skuggan av coronapandemin köper allt fler bostäder som har nära till inflyttning. Det innebär att det är svårt nå bankernas säljkrav om att hälften av lägenheterna ska vara sålda innan bygget kan starta.

 

– Om inte bankernas säljkrav kan uppfyllas blir det inte byggstart såvida inte byggföretaget kan överbrygga med egna medel. Det är inte alla som har möjligheter till detta och för de som kan är möjligheterna begränsade vilket kommer att minska byggandet. Statlig garanti för byggnadskreditiv under en period skulle hålla upp nyproduktionen, säger Mårten Lilja.

 

Unga vuxna är den grupp som har det tuffast på bostadsmarknaden idag.

 

– Coronakrisen gör det än svårare får unga vuxna att skaffa en egen bostad. Möjligheten till amorteringsundantag är viktigt för dem som redan har en bostad, men räcker inte. Riksbyggen har tagit fram ett förslag om ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet, som borde införas snarast för att hjälpa unga vuxna att kunna köpa en bostad, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens förslag om CSN-liknande 
Ungbolån.

 

Förslag om statlig garanti för byggnadskreditiv


Riksbyggen föreslår att det införs en tidsbegränsad statlig garanti för byggnadskreditiv. Kortfattat är innebörden att en statlig garanti ersätter bankens krav på viss försäljningsgrad innan byggstart. Enligt förslaget ska staten garantera insatserna för hälften av de lägenheter som är osålda vid inflyttning. Detta kommer då att gälla för projekt som genomgått sedvanlig risk- och kreditprövning av bank. Projektet ska alltså i en normal marknad ha goda marknadsförutsättningar och en trovärdig kalkyl. Byggherren ska ställa garanti för inköp av osålda lägenheter efter färdigställandet på samma sätt som idag.

 

Källa: Riksbyggen

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.