SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                         FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 sunne front    länsgården kopiera

 

 gamla_byn

 

 heby

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

Robert Boije, chefsekonom SBAB

Robert Boije, chefsekonom SBAB

 

Bostadspriserna fortsatte att stiga på bred front i september – villapriserna har stigit mest sedan årsskiftet

 

Bostadspriserna fortsatte att stiga under september på bred front med tre undantag. Lägenhetspriserna föll svagt i södra Sverige. I norra Sverige föll villapriserna tillbaka med drygt 6 procent efter den kraftiga uppgången under sommaren. De föll också svagt i södra Sverige. I samtliga områden har priserna på både lägenheter och villor stigit sedan årsskiftet och därmed så här långt stått emot coronakrisen väl. Allra mest har villapriserna stigit.

 

SBAB Booli prisindex (HPI) som bygger på priserna på samtliga sålda bostäder visar att bostadspriserna fortsatte att stiga på bred front i Sverige under september. Undantagen är södra Sverige där lägenhetspriserna föll svagt men också norra Sverige där villapriserna föll tillbaka relativt mycket (- 6,1 procent) efter den stora uppgången under sommaren och där även lägenhetspriserna föll svagt. Sedan årsskiftet har bostadspriserna stigit på både lägenheter och villor i samtliga regioner och som mest villapriserna.

 

 

"Även om det finns tydliga tecken på att både den globala och svenska ekonomin nu vänder brant uppåt är det viktigt att påpeka att det finns risk för bakslag som i så fall kan komma att påverka även bostadsmarknaden negativt"

 

 

- Bostadspriserna fortsätter att stå emot coronakrisen med råge. De mycket låga bostadsräntorna och de åtgärder som vidtagits för att hålla uppe hushållens inkomster när arbetslösheten ökat, har helt klart bidragit till detta, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

 

- Vi spådde redan i början av mars att bostadspriserna skulle stå emot coronakrisen väl så länge inte arbetslösheten skulle gå upp långt över 10 procent. Att de däremot skulle gå upp så här mycket förvånar mig dock lite. Efter det temporära fallet i april då osäkerheten om pandemin var som störst och också stördes av de sociala restriktioner som infördes, är det möjligt att ”hemestern” och det kraftigt ökade hemarbetandet bidragit till ett ökat intresse för bostäder. Det senare kan också, tillsammans med en låg nyproduktion av villor sedan många år, vara en förklaring till att villapriserna stigit särskilt mycket, säger Robert Boije.

 

- Även om det finns tydliga tecken på att både den globala och svenska ekonomin nu vänder brant uppåt är det viktigt att påpeka att det finns risk för bakslag som i så fall kan komma att påverka även bostadsmarknaden negativt. Men så länge inte arbetslösheten stiger med flera procentenheter så kan vi nog vara lugna. Huvudprognosen är mer eller mindre stillastående priser över lag under återstoden av hösten, säger Robert Boije.

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.