SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                                            FÖLJ OSS PÅ TWITTER FÖR FLER NYHETER twitter
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri kommun och förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

eab

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

En klimatsmart lösning på bostadsbristen

 

83 procent av Sveriges kommuner har bostadsbrist, samtidigt bor vi stort och glest. Bristen på bostäder gör det dessutom svårt för näringslivet och universiteten att rekrytera.
 – I vår rapport Från Bostadsbrist till bostadslist presenterar vi både idéer och åtgärder för att lösa detta. Det finns en stor underutnyttjad potential, säger rapportförfattaren Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutveckling på Västsvenska Handelskammaren.

 

  – Vi har kommit till en punkt där vi måste använda ytor på nya sätt så att fler kan bo. En bra lösning är att förtäta i det redan byggda. Dessutom är det klimatsmart då bostadssektorn står för 20 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid. Det borde intressera bostadsminister Per Bolund som bekant vurmar för de gröna frågorna, säger Gunilla Grahn-Hinnfors och fortsätter:

 

  – Det kan till exempel handla om på- och tillbyggnader av befintliga hus, nya boendeformer, att göra om kontorslokaler till bostäder med mera. På så vis skapar vi fler bostäder på attraktiva platser i staden, där kommunikation och handel redan finns.

 

Attityderna avgör

 

Processerna för ombyggnationer är långa och en viktig fråga är attityderna hos kommunerna. Med tydliga mål och lösningsfokus går det redan i dag att få fram fler bostäder snabbare. Men regelverken är otydliga vilket ofta gör det lättare att säga nej än ja.

 

I dag har Sverige dubbelt så många byggregler som Finland och Norge och snittiden för handläggning av ett överklagat bygglov är 100 dagar.
– Många bolag står och stampar och kan bygga nya bostäder i befintliga hus omgående, om bara hanteringen av bygglov och enklare planändringar var effektivare. En snabbfil för enklare ändringar av detaljplaner hos kommunerna kan underlätta, säger Gunilla Grahn-Hinnfors.

 

Kraftsamling krävs från alla

 

Ett flertal fastighets- och bostadsbolag efterfrågar i dag också en bättre samverkan mellan planerande förvaltningar, fastighetsägare och byggaktörer. I synnerhet när det gäller att använda det bestånd som redan finns.


– Det handlar om att se möjligheter och att samarbeta för att komma närmare det gemensamma målet att skapa fler bostäder och förtäta där människor vill bo, säger fastighetsbolagets Wallenstams vice vd Marina Fritsche.

 

Här har också fastighetsbranschen ett uppgift att hitta nya möjligheter i det redan byggda. Det gör också fastighetsutvecklaren och arkitekten Yngve Karlsson.


– Gårdagens kontorshus möter inte dagens krav vilket innebär att vi snart kommer få många tomställda kontorshus. Då behöver vi snabbt och enkelt kunna göra bostäder där, här finns en enorm potential, säger Yngve Karlsson på Development Partner.

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

finja bemix front

 

tåg i bergslagen

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.