SÖK EN VARA ELLER TJÄNST       |     TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                         FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta | 

               

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 sunne front    länsgården kopiera

 

 gamla_byn

 

 heby

 

| NYHETER BYGG & FASTIGHET                                                                                                 Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease     

        

 

 

Så var det händelserika bostadsåret 2020

 

Så var det händelserika bostadsåret 2020

   

En stor årssammanställning från bostadssajten Booli visar hur bostadsmarknaden såg ut under 2020 jämfört med tidigare år. Intresset för att köpa ny bostad har varit stort under året, medan utbudet av villor till salu varit rekordlågt. Gemensamt för både villa- och lägenhetsmarknaden är att snittpriserna nådde nya rekordnivåer, i alla län. Ladda ner årssammanställningen i PDF för hela rapporten och för att se grafer.

 

Många har troligtvis läst om en händelserik bostadsmarknad under det senaste året – något även Boolis statistik bekräftar. Det har varit en stark marknad både för villor och lägenheter.

 

– Det som sticker ut tydligast är att slutpriserna har ökat i alla län jämfört med tidigare år. Lägenhetspriserna var i snitt över 2017 års starka prisnivåer, och snittpriserna på villamarknaden har varit de högsta sedan vi började mäta, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli.

I snitt kostade en villa i Sverige 3 200 000 kr, vilket är en ökning med 10% mot föregående år. Sett till län skiljer sig priserna åt en del. Dyrast var snittpriserna i Stockholm på 6 087 500 kr och mest villa för pengarna fick man i Västernorrlands län för 1 470 800 kr. I Jämtlands län har priserna gått upp mest, hela 15% jämfört med 2019.

 

Intresset för bostäder rekordhögt

 

Det är tydligt att viljan att köpa villa har varit stor i alla län. Budgivningarna har haft ett högt tryck, i snitt har de gått upp 8,3% från utgångspriset. Året innan låg snittet på 5,5%. Antalet budgivare i husförsäljningarna ökade i alla län. Intresset på villamarknaden har också visat sig i kortare annonstider – det har gått snabbare att sälja sin villa i år jämfört med tidigare år, rekordsnabbt till och med.

 

I snitt tog det 15 dagar att sälja en lägenhet i Sverige. Det innebär att det gick allt snabbare att få till ett avslut på lägenhetsförsäljningarna under året, jämfört med 2019 års snitt på 18 dagar.Kortast annonstider hade Stockholm och Södermanlands län där snittet låg på 15 dagar.

– Den stora aktiviteten på bostadsmarknaden beror sannolikt på att intresset för hemmet har ökat eftersom fler tillbringar mer tid där. Vi kan se att många väljer att flytta till större för att exempelvis få plats för ett arbetsrum.Detta i kombination med de fortsatt låga bolåneräntorna och ökade slutpriserna har gjort att fler sett en chans att sälja och köpa nytt, säger Karin Grundeus.

 

“Snart till salu” 2020 års stora trend

 

Trots den stora efterfrågan på villor har även lägenhetsmarknaden haft ett högt tryck. Totalt var 120 606 lägenheter ute till försäljning under 2020, vilket är flest hittills under ett år. Även utbudet av lägenheter “snart till salu” har varit rekordhögt, närmare 60 000 stycken. I begreppet “snart till salu” ingår de bostäder som inte legat som aktiva försäljningar på mäklarnas hemsidor, utan som en hint om vad som är påväg ut på marknaden.

 

Utbudet av villor till salu på marknaden har varit lågt, särskilt från våren och framåt. Däremot var antalet villaannonser som annonserats som snart till salu rekordhögt. Totalt var 27 701 villaannonser märkta som “snart till salu”. Det här visar att trenden för snart till salu har vuxit sig ännu starkare under året. 

 

Årsstatistiken baseras på utbud, annonstider, medelslutpriser, antal budgivare, snart till salu och skillnaden mellan utropspris och slutpris. Både för bostadsrätter och villor. I bifogad excelfil finns all statistik uppdelat på län. Kontakta oss om du vill ha statistiken för en tillräckligt stor kommun.

 

Källa: Booli

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                               Ämne: Bygg & Fastighet

 

 

 

 

__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

fmf

 

boetten

 

eldon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.