SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS      |      SKICKA PRESSRELEASE                                                                                    FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front  
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |

              

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

 

 

 

 

| NYHETER EKONOMI                                                                                           Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease                                    

        

 

Kort bindningstid förstahandsvalet för nya bolånetagare

 

Kort bindningstid förstahandsvalet för nya bolånetagare

 

I maj valde 78 procent av alla som tecknade nya bostadslån på SBAB att binda räntan på tre månader. Det är en marginell ökning sedan i april då andelen låg på 76 procent.

 

Övriga bindningstider i maj

 

I maj (april inom parentes) valde 5(5) procent ettårig bindningstid och 4(6) procent tvåårig bindningstid. 5 (5) procent av de som tecknade nya bolån valde treårig bindningstid. I maj valde 7 (8) procent av SBAB:s nya bolånetagare att binda bolånet på fem år.

- Kortast möjliga bindningstid på bolån för nya bolånekunder är förstahandsvalet. Sett över tid har det varit det billigaste alternativet. Finns det också en liten osäkerhet i hur lång tid man ska bo i sin nyinköpta bostad blir följden att man väljer att binda på kortast möjliga tid för att undvika ränteskillnadsersättning, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

 

 

"Under tiden i bostadsrätt kan mycket hända från det att du köper din första egna bostad. Som att du träffar kärleken och vill flytta ihop, får arbete på annan ort eller väntar barn"

 

 

Bostadstyp 3 mån 1 år 2 år 3 år 4 år 5 år
Villa 79 3 3 5 1 10
Bostadsrätt 77 7 5 5 1 6

 

Procenttalen har avrundats och summerar därför inte alltid till 100.

Förstahandsvalet för både villa- och bostadsrättsköpare är tremånaders bindningstid. För många är bostadsrätten mer av en kortsiktig bostadsform vilket också återspeglas i omsättningssiffrorna per år. Viljan att binda på kortare tid bland bostadsrättsköpare kan alltså förklaras av att de ofta har ett kortare tidsperspektiv när det gäller hur länge man avser att bo kvar.

 

- Under tiden i bostadsrätt kan mycket hända från det att du köper din första egna bostad. Som att du träffar kärleken och vill flytta ihop, får arbete på annan ort eller väntar barn. Tidsperspektivet på hur länge man bor i sin bostad är kortare på bostadsrättsmarknaden än på villamarknaden. Färre bostadsrättsköpare än villaköpare binder på fem år, säger Claudia Wörmann.

 

Nyutlåning till privatkunder, procentuell fördelning på bindningstider

 

Bindningstid 2017 2018 2019 Mars April Maj
3 månader 66 75 70 77 76 78
1–4 år 33 23 28 15 16 15
5–10 år 1 1 4 9 8 8
Totalt 100 100 100 100 100 100

 

Procenttalen har avrundats och summerar därför inte alltid till 100. Statistiken för senaste månaden är preliminär.

 

 
ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Ekonomi

 

 

'__ANNONS__________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.