SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                                            FÖLJ OSS PÅ TWITTER FÖR FLER NYHETER twitter
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss Industri kommun och förvaltning Bygg och Fastighet Transport och motor Teknik Ekonomi och finans

 

 

streambim

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

Missnöjet mot amorteringskravet växer

 

  Två år efter införandet av det utökade amorteringskravet har motståndet ökat bland svenska storstadsbor. Från knappt var femte hösten 2017 till mer än var fjärde i dag, enligt en ny Bjurfors/Sifo-undersökning.

   

  Det har nu gått två år sedan det utökade amorteringskravet infördes den 1 mars 2018. Det har medfört att nya bolånetagare, som lånar över 4,5 gånger sin bruttoinkomst, ska amortera 1 procentenhet av bolånet per år – utöver pengarna för det första amorteringskravet. Det innebär att den som lånar tre miljoner kronor kan behöva amortera uppemot 7 500 kronor i månaden.

   

  Inför införandet av det utökade amorteringskravet gjorde Bjurfors/Sifo en undersökning om attityder till det nya regelverket bland svenska storstadsbor. Den visade att 56 procent var positiva och 19 procent negativa. Nu har Bjurfors låtit Sifo göra en ny undersökning på samma tema. Den visar att andelen positiva har minskat något till 55 procent, samtidigt som andelen negativa har blivit betydligt fler: 27 procent.

  Ökningen beror framför allt på att många som tidigare varit osäkra nu är negativa.

   

  – Vi och många andra har varnat för att amorteringskravet kommer att leda till inlåsningseffekter, men den här siffran är överraskande hög. Förhoppningsvis skickar det ett eko till våra beslutsfattare om att det är dags att se över regelverket, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

  De främsta anledningarna till den negativa synen är att det anses försvåra ungas inträde på bostadsmarknaden (83 %) och gör det svårare för folk som vill byta bostad (28 %).

   

  – Tanken med amorteringskravet var att kyla ned prisuppgången på bostadsmarknaden och därigenom minska risken för att folk drar på sig för stora skulder. Men i stället har det låst ute unga personer från marknaden samtidigt som inlåsningseffekterna pressat utbudet. Sammantaget har detta lett till högre priser, vilket var just det som Finansinspektionen ville undvika. Det är ett uppenbart misslyckande, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

  Undersökningen visar också att var tionde bostadsägare i Stockholm, Malmö och Göteborg anser att skärpningen har blivit ett hinder för dem att byta bostad. Var tionde storstadsbo som äger sin bostad motsvarar närmare 50 000 människor.


   

  Fråga: Vad tycker du om amorteringskravet som infördes 2018?


  Svar: Bra (55 %), dåligt (27 %), vet ej (18 %)

   

  Fråga: Varför tycker du att det är dåligt?


  Svar: Svårare att byta bostad (28 %), Försvårar ungas inträde på bostadsmarknaden (83 %), annat (6 %), tveksam/vet ej (0 %)

   

  Fråga: Är och har amorteringskravet varit ett hinder för dig att byta bostad?


  Svar: Ja (10 %), Nej, det har inte påverkat mina flyttplaner (47 %), Nej, jag har ändå inte haft planer på att flytta (40 %), vet ej (4 %)


   

   

   

  ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
   

   

   

   

   

   

   

   

  --ANNONS___________________________

  jernkontoret

   

  boetten

   

  eldon

   

  finja bemix front

   

  tåg i bergslagen

   

  uppsala

   

  veo

   

  solelgrossisten

   

  swid

   

  e on

   

  wps

   

  mec

   

  swede wheel

   

  structor

   

  bravida säkerhet

   

  noxor

   

  kornetsakustik

   

  incert

   

  elitfönster

   

  science village scandinavia

   

  toyota

   

  outlander

   

  hedin bil

   

  kylservice

   


   

   

   

  Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.