SÖK EN VARA ELLER TJÄNST      |      TIPSA OSS       |     SKICKA PRESSRELEASE                                                                  FÖLJ OSS PÅ TWITTER OCH FACEBOOK FÖR FLER NYHETER    twitter    fb front                               
ata  

AtaMedia

  | Svensk FöretagsFakta |    

        

Hem Om oss FöretagsFakta Kontakta oss  Industri Kommun och Förvaltning  Bygg och Fastighet Transport och Motor Teknik och IT Ekonomi och Finans

 

 

streambim

 

 

 

  | NYHETER                                                                                                                           -         Kommentera artikel          Skicka nyheter/pressrelease 


    

 

45-plussare blir inlåsta på jobbet

 

 

Ulrika Wallén, utredare på Civilekonomerna

 

En Novus-undersökning bland Civilekonomernas medlemmar i gruppen 45-plus visar att över 30 procent känner sig bortvalda när de söker jobb. I praktiken tvingas många därför jobba kvar på sitt jobb utan möjlighet att kunna gå vidare till en ny anställning. "Tecknen på åldersdiskriminering är ofta subtila", säger Ulrika Wallén, utredare på förbundet.

 

Trots lagstiftning fortsätter åldersdiskrimineringen på svensk arbetsmarknad. En Novus-undersökning bland Civilekonomernas medlemmar – akademiskt utbildade ekonomer i åldrarna 45-67 år – visar att 32 procent upplever diskriminering på grund av ålder i arbetslivet. Eftersom det är låg arbetslöshet bland Civilekonomernas medlemmar avses med åldersdiskriminering i arbetslivet att man inte anställts för ett arbete man sökt eller att man inte blir kallat till en anställningsintervju. Man blir alltså bortvald på grund av faktorn ålder när man söker jobb.

 

– I praktiken innebär åldersdiskrimineringen att anställda blir inlåsta på sina jobb, säger Ulrika Wallén, utredare på Civilekonomerna.

 

Åldersmässigt startar den upplevda diskrimineringen vid medelåldern 48 år. Den är också mer vanligt förekommande i den äldre gruppen 56-67 år. I övrigt är den mer vanlig i storstäder, särskilt i Stockholm, och mest förekommande i privat sektor. De mest utsatta branscherna är media/finans /IT/konsult.

 

- Tecknen på åldersdiskriminering är ofta subtila. Avsaknad av vettig återkoppling varför man inte kom på intervju är ett exempel.

I undersökningen tycker flertalet att chefer är den grupp i samhället som har störst ansvar för att motverka åldersdiskriminering. Det handlar om ett ledarskap där chefer arbetar med värderingar och attityder – kulturen och tankesätt i organisationen.  

 

- Civilekonomerna anser att senior kompetens är en resurs som skapar stor nytta för verksamheter och samhället i stort. Åldersdiskriminering bromsar både individens och företagens utveckling och innebär ett enormt slöseri med kompetens, säger Ulrika Wallén. 

 

 

ata   ATA Media                                                                                                                                                                       Ämne: Nyheter
 

 

 

 

 

 

 

 

--ANNONS___________________________

jernkontoret

 

boetten

 

eldon

 

jämställdhetsmyndigheten front

 

svepark

 

uppsala

 

veo

 

solelgrossisten

 

swid

 

e on

 

wps

 

mec

 

swede wheel

 

structor

 

bravida säkerhet

 

noxor

 

kornetsakustik

 

incert

 

elitfönster

 

science village scandinavia

 

toyota

 

outlander

 

hedin bil

 

kylservice

 


 

 

 

Copyright © ATAgruppen. Alla rättigheter reserverade Användarvillkor. Integritetspolicy.